Morten Østergaard om flygtningesituationen: Danskerne har vist mere lederskab end politikerne

På de Radikales landsmøde i Nyborg sagde formand, Morten Østergaard, at danskerne har vist mere lederskab i forbindelse med flygtningestrømmen, end politikerne har.

Morten Østergaards tale på de Radikales landsmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johnny Anthon Wichmann / BILLEDB

»Hej Karen. Velkommen til. Jeg forstår, du lige har meldt dig ind i partiet.«

Med sin mobiltelefon ved øret og flere hundrede partifællers ansigter vendt mod sig, indledte de Radikales politiske leder, Morten Østergaard, sin landsmødetale med at ringe til et nyt medlem direkte fra scenen.

»Flygtningestrømmen krævede simpelthen, at du gjorde noget ved det?« spurgte formanden det nye medlem i den anden ende af telefonen og skød på den måde det emne i gang, resten af talen drejede sig om: Flygtningesituationen.

Samtidig bankede han Christiansborgs politikere - sig selv inklusiv - i hovedet for ikke at have vist politisk lederskab. I stedet, sagde han, har det stærke lederskab i debatten om flygtninge været det folkelige lederskab.

»Danskere over hele landet, som smed, hvad de havde i hænderne og kørte til Padborg eller Rødby for at dele mad og vand ud eller give et lift. Det har været det folkelige svar. Det er det, som Danmark i virkeligheden burde være kendt for,« sagde Morten Østergaard.

»Og det er et helt andet svar end de der »hold jer væk«-annoncer, som Inger Støjberg har indrykket i udenlandske aviser og nu også sømmet op på danske asylcentre,« lød det i talen, hvor han også prikkede til statsministeren:

»Lars Løkke har sagt, at vi er blevet overhalet af virkeligheden. Arh gamle dreng. Det var altså dig, der i valgkampen sagde, at på trods af, at der er flere flygtninge i verden, end der har været på noget tidspunkt siden anden verdenskrig, så var det SR-regeringens skyld, at der kom mange flygtninge til Danmark. Og at hvis man bare gjorde dig til statsminister, så ville det holde op. Så arh, overhalet af virkeligheden, det kan man vel ikke sige. Det er måske snarere sådan, at du er ved at indhente virkeligheden.«

Anekdoter om DF-vælgeren Linda, der hjælper flygtninge ved grænsen, hærværk mod asylcentret i Djursland og den glædesring, mange danskere efterfølgende var med til at danne, og sit besøg på asylcentret i Auderød tidligere på ugen, ledte ham videre til at vise to specielle gæster, han havde inviteret med.

Midt i sin tale pegede Morten Østergaard på et syrisk par nedenfor scenen, som han havde inviteret med til landsmødet og fik landsmødesalen til at rejse sig klappende, da han sagde til parret:

"In Denmark refugees are welcome."