Morten Østergaard: Mette Frederiksen må vælge mellem os og Dansk Folkeparti

Foto: Claus Bech

Den radikale partileder lægger afstand til socialdemokraterne, efter at partiet har nærmet sig DF. Socialdemokratiet skal ikke regne med støtte fra de radikale for enhver pris, hvis partiet fortsætter med at »udviske forskellene« mellem sig selv og Dansk Folkeparti.

Det siger Morten Østergaard i et interview med Information i dag.

»Så hvis det, socialdemokraterne vil, er at udviske forskellen totalt mellem dem og Dansk Folkeparti og lede Danmark i den retning, så kan der jo også komme et tidspunkt, hvor vi må gøre vores stilling op,« siger han til Information.

I Jyllands-Posten søndag udelukker DF-formand Kristian Thulesen Dahl, at der kan blive tale om en SDF-regering efter næste valg. »Ting skal modnes,« siger han, men understreger, at de to partier har et tæt samarbejde.
De radikale vil da også fortsat pege på Mette Frederiksen som statsminister, fordi det ifølge Morten Østergaard er der, de kan opnå mest indflydelse lige nu. Men det kan hurtigt ændre sig.

Østergaard nævner diskussionen om bederum på uddannelsesinstitutioner og et forslag om at hæve grænsen for, hvor meget udlændinge skal tjene, før de kan få opholdstilladelse, som eksempler på, hvor Socialdemokratiet har bevæget sig for langt til højre.

»Vi står ved en korsvej,« siger den radikale leder med henvisning til, at verdens ledere skal beslutte sig for, om de ønsker sig åbne eller lukkede samfund.
»Jeg synes desværre, at der er en tendens til, at alliancen mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i meget høj grad handler om at skærme Danmark af,« siger han.

Er socialdemokraterne blevet mere en del af det problem end af løsningen?

»Ja, desværre.«

Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen afviser kritikken.

»Det er noget vrøvl at sige, at der ikke er forskel på Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, og det ved Morten Østergaard også udmærket godt,« siger han.