Morten Østergaard: Mette Frederiksen er uambitiøs

Morten Østergaard finder S-formand Mette Frederiksen uambitiøs, når hun ikke ser behov for større reformer frem mod 2025. Den radikale leder vil skaffe milliarder af kroner til vores børn ved at fremrykke pensionsalderen. Mette F.: Vi vil noget andet end skattelettelser.

Socialdemokratisk sommergruppemøde: Fra venstre ses gruppeformand Henrik Sass Larsen, partileder Mette Frederiksen og politisk ordfører Nikolai Wammen. Foto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er på høje tid, at vi øger ambitionerne for, hvilket Danmark vi ønsker i fremtiden. Og i det lys er det kommende efterårs forhandlinger om dansk økonomi en mulighed for at lave større reformer, som politikere ikke må forpasse.

Med den tilgang er de Radikales leder, Morten Østergaard, indstillet på at tage favntag med hellige politiske køer for at skabe et økonomisk råderum til at investere i Danmarks fremtid.

Han peger først og fremmest på en fremrykning af danskernes pensionsalder som en nødvendig vej at gå. Helt konkret vil de Radikale fremrykke beslutningen om at hæve danskernes pensionalder til 68 år fra 2030 til 2025 og på den måde skaffe en milliard kroner årligt til investeringer i velfærd og uddannelse. En manøvre Morten Østergaard omtaler som en generationsgave.

»Vi har brug for en generationsgave. Vi har brug for, at den generation, som vil gå på pension i de kommende år, bliver et ekstra år på arbejdsmarkedet, hvis man har arbejdsevnen. Så vil vi kunne afsætte en ekstra milliard til at investere i vores børns fremtid, fra de begynder i daginstitution, til de forlader uddannelsessystemet,« siger han.

Personer på 57 år eller derover skal fortsat kunne regne med den nuværende pensionsalder, understreger Østergaard.

Desuden ønsker de Radikale bl.a. lavere skat på arbejde, lettere adgang til højtuddannet udenlandsk arbejdskraft for virksomheder samt en omlægning af boligskatten.

En klassisk diskussion

Det er på den baggrund, at den radikale leder undrer sig over meldingerne fra den tidligere regeringspartner, Socialdemokraterne. Særligt S-formand Mette Frederiksens udmelding om, at hun ikke ser et stort reformbehov og hendes afvisning af at fremrykke en hævelse af pensionsalderen, ærgrer Morten Østergaard.

Mette Frederiksen har i et interview med Berlingske udtalt, at hun mener, vi »står over for en klassisk diskussion om, hvordan vi skal bruge pengene«.

»Det er uambitiøst kun at ville prioritere inden for de afsatte midler. Man er nødt til at være ærlig om konsekvenserne af de valg, man træffer, og hvis man ikke vil være med på nogle af de her ting, så bliver det bare mere af det samme med flere nedskæringer. Jeg synes, vi var inde i en god gænge, da vi sammen sad i regering, og derfor vil jeg stærkt opfordre til, at man genfinder ambitionerne,« siger Morten Østergaard.

Han har tidligere udtalt sig stærkt kritisk om Socialdemokraternes politiske kurs i forhold til flygtninge og udlændinge og har anbefalet et »kursskifte nu og her«.

Klar i spyttet

På Socialdemokraternes sommergruppemøde tirsdag valgte partiformand Mette Frederiksen, gruppeformand Henrik Saas Larsen (S) og politisk ordfører Nicolai Wammen (S) at fokusere på at forbedre vilkårene for dansk erhvervsliv frem for større reformer.

Og partiets ledelse var klar i spyttet: Det er ikke det rigtige at give skattelettelser hverken i bunden eller i toppen. I stedet skal der, ifølge Henrik Saas Larsen, noget »grundigere og mere strukturelt til«, hvis der skal gang i væksten igen.

Socialdemokraterne ønsker konkret at forbedre rammevilkårene for små og mellemstore virksomheder: Der skal være bedre mulighed for at investere i IT og maskiner via bedre afskrivninger, ligesom det skal være gratis at overdrage sin virksomhed til kapitalfonde. Endelig ønsker Socialdemokraterne at styrke virksomhedernes kapitalgrundlag.

»Virksomhedernes rammevilkår er flere steder under pres. Der er stor forskel på, om man bor det ene eller det andet sted i forhold til, hvor meget af væksten man oplever. Det ville være forkert politisk, men også fagligt, at reducere de udfordringer vi står overfor til alene at være et spørgsmål om topskattelettelser eller ej,« sagde Mette Frederiksen.

Samtidig ønsker Socialdemokraterne at få flere ledige i uddannelse med en reform af efteruddannelsesområdet, hvor ufaglærte ledige skal have mulighed for at få 110 procent af dagpengesatsen, hvis de påbegynder en uddannelse.

Midtsøgende forslag

S-formanden bejler til en bred politisk aftale hen over midten: »Indtil nu har vi hørt meget om skattelettelser. Vi vil noget andet. Og vi har mulighederne i dansk politik for at lave en politisk aftale, der går hen over den politiske midte, og som fremtidssikrer Danmark.«

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, roser Morten Østergaard for at »forsøge at presse Socialdemokraterne til reformer«. Og han er »fuldstændig enig« i, at Mette Frederiksen er alt for uambitiøs i forhold til at gøre samfundsøkonomien større for de kommende generationer.

»Før vi fremlægger 2025-planen vil jeg ikke forholde mig til, om pensionsalderen skal den ene eller anden vej. Men ja, hvis vi generelt skal sikre velfærden for næste generation, bliver vi nødt til lave nogle tiltag nu, så der er råderum for de kommende generationer,« siger Jacob Jensen.

Regeringen ventes at fremlægge sin 2025-plan inden for de næste 14 dage.