Morten Østergaard: Løkke på vej ud af vildfarelse

De Radikales leder Morten Østergaard glæder sig over udsigten til en pensionsreform i regeringens 2025-plan. Vi skal have skabt en generationsgave, understreger han.

De Radikales leder Morten Østergaard glæder sig over udsigten til ambitiøse forhandlinger om dansk økonomis fremtid. Vi skal skabe en generationsgave, mener Morten Østergaard, der her ses ved Det Radikale Venstres sommergruppemøde i august. Foto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ideen om en hurtigere ændring af danskernes pensionsalder har længe været på de Radikales politiske tegnebræt, og derfor glæder det partiets leder, Morten Østergaard, at Løkke-regeringen efter alt at dømme vil foreslå en pensionsreform.

En pensionsreform bliver således i flere medier nævnt som en mulig brik i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) såkaldte Helhedsplan, der fremlægges senere på formiddagen.

»Mit synspunkt er, at det er godt, at Lars Løkke er på vej ud af den vildfarelse, at en forhøjelse af pensionsalderen og andre af de forslag, vi var fremme med i valgkampen, ikke er masochisme, men er afgørende for, at vi kan investere i vores børns fremtid,« siger Morten Østergaard, der understreger, at han endnu ikke har set den samlede 2025-plan.

De Radikale foreslår i partiets eget bud på en 2025-plan, at fremrykke beslutningen om at hæve danskernes pensionsalder til 68 år fra 2030 til 2025 og på den måde skaffe en milliard kroner årligt til investeringer i velfærd og uddannelse. En manøvre, Morten Østergaard omtaler som en generationsgave.

Personer på 57 år eller derover skal fortsat kunne regne med den nuværende pensionsalder, understreger den radikale leder.

Radikal gave

Det er derfor afgørende for de Radikales tilgang til forhandlingerne, at pengene og et ekstra råderum bruges primært på uddannelsesområdet.

»Vores hovedargument er, at ressourcerne bliver brugt til at droppe både de gennemførte og de muligvis planlagte besparelser på uddannelsesområdet, så vi i stedet kan investere i vores børns opvækst og videregående uddannelse,« siger Østergaard:

»For os bliver nøglepunktet om, der er en villighed til at lave koblingen til en generationsgave.«

For Morten Østergaard er en skattereform heller ikke afskrækkende, hvis den har den rette profil med radikale øjne.

»En skattereform, der er socialt afbalanceret og finansieret, er noget, vi selv har foreslået. Ideen om at lave en skattereform i samme kaliber, som den vi lavede , da vi selv sad i regering, med massive skattelettelser i bunden og skattelettelser, der sigter mod at skabe flere job i Danmark, er der perspektiver i. Så på den måde skræmmer det ikke. En del af den her øvelse er selvfølgelig, at der skabes grundlag for nye job i Danmark, der hvor gamle forsvinder, og at flere får muligheder på arbejdsmarkedet,« siger han.

Men, men, men. For der er på nuværende tidspunkt et stort men, mener Østergaard. Hvor skal pengene komme fra?

»Vi mangler at høre, hvor pengene skal komme fra, og det er jo nok så vigtigt. Og hvad skal der ske med skattestoppet og ejendomsvurderingerne, som er en væsentlig del for os,« siger han.