Morten Østergaard er færdig som leder af de Radikale efter krisemøde om sexisme: »Det var mig«

De Radikale får ny politisk leder. Morten Østergaard har trukket sig efter en sag om sexisme, og Sofie Carsten Nielsen er ny politisk leder.

Morten Østergaard melder sin afgang efter gruppemøde i den Sorte Diamant København. Sofie Carsten Nielsen overtager titlen som politisk leder hos de Radikale.De Radikale holder gruppemøde efter flere dagens tumlen rundt med Lotte Rods krænkelsessag, i den Sorte Diamant i København, onsdag den 7. oktober 2020. (Foto: Martin Sylvest) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Morten Østergaard har trukket sig som politisk leder af Radikale Venstre.

Det har han netop oplyst efter et langt og dramatisk gruppemøde i partiet, hvor folketingsmedlemmerne har diskuteret en intern sexismesag.

Ny politisk leder er Sofie Carsten Nielsen.

Østergaard trækker sig efter at have erkendt, at det er ham, der har krænket partikollega i Folketinget Lotte Rod sexistisk, som er den sag, partiet har diskuteret hele dagen.

»Jeg har svigtet i sagen om Lotte Rod. For det var mig, hvis hånd hun fjernede for næsten et årti siden fra sit lår. Jeg har givet hende en undskyldning, som hun har accepteret,« siger Morten Østergaard og erkender, at han har svigtet partiet ved ikke at være åben omkring det.

»Derfor kan jeg heller ikke med troværdighed fortsætte som leder for Radikale Venstre,« siger han.

»Det er min egen beslutning at gå. Jeg erkendte, at jeg ikke kunne fortsætte den kurs, jeg havde lagt, hvor jeg troede, jeg kunne nøjes med at undskylde over for Lotte Rod,« uddyber en tydeligt berørt Morten Østergaard på et kort pressemøde.

Han siger, at det har været hans eget valg at trække sig.

»Jeg må tage mit ansvar. Det er mit ansvar.«

»Jeg har svigtet min gruppes tillid. Jeg har svigtet mit parti og dermed også offentligheden, fordi jeg ikke havde modet til at erkende, at det ikke var nok, at jeg sagde undskyld til Lotte, men at jeg også er nødt til at være åben om, at det var mig,« siger han.

Det er konklusionen efter et udvidet gruppemøde, der begyndte klokken 11.30 og skulle have været færdigt klokken 13.

Radikale gik efter Kofod

Gruppemødet var flyttet til Den Sorte Diamant for at undgå pressen efter flere dages fokus på sexisme i partiet.

Sagen begyndte, da det radikale folketingsmedlem Lotte Rod for tre uger siden fortalte, hvordan hun flere gange har været udsat for sexisme internt i Radikale Venstre af »mænd, der var ældre end mig og havde magt«.

»Jeg har fjernet hænder fra mine lår, og jeg kan nævne flere eksempler på upassende berøringer,« sagde hun til DR.

Hun fortalte sin historie i kølvandet på flere beretninger om sexisme på Christiansborg, efter at Sofie Linde havde genstartet hele #metoo-bølgen, da hun ved Zulu Comedy Galla fortalte, at en magtfuld leder på DR havde udsat hende for sexchikane.

På baggrund af den debat sagde de Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, at de Radikale aldrig ville have sat Jeppe Kofod på ministerholdet på baggrund af hans gamle sexsag fra 2008, hvor han som folketingsmedlem havde sex med en 15-årig skolepige ved en fest hos Socialdemokratiets ungdomsorganisation, DSU.

»Nej, vi havde ikke valgt en minister, der havde sådan en sag liggende. Det, der foregik, var jo sådan set ikke ulovligt, men der var tale om et medlem af Folketinget og en 15-årig pige, som var medlem af en politisk ungdomsorganisation. Det er ikke i orden, at der var en seksuel relation der,« sagde Samira Nawa til B.T.

Østergaard sagde i går i forbindelse med Folketingets åbning, at sagen om Lotte Rod var blevet lukket med en påtale, og at der ikke ville komme mere frem om sagen.

Østergaard siger på pressemødet, at han ikke har intentioner om at forlade dansk politik.