Morten Østergaard åbner for at hæve pensionsalderen yderligere

I et interview med Berlingske i forbindelse med podcasten »Mød Partilederen« åbner de Radikales leder Morten Østergaard for ny reform på pensionsområdet.

Arkivfoto: Morten Østergaard fra Det Radikale Venstre deltager i debatprogrammet Højlunds Forsamlingshus i Aabenraa onsdag den 15. maj 2019. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Frank Cilius

Står det til lederen af de Radikale, Morten Østergaard, kan nogle danskere ende med at gå på pension senere, end de har regnet med.

Det åbner han for i et interview med Berlingske i forbindelse med podcasten »Mød Partilederen«.

»Jeg kunne sagtens overtales til at fremrykke stigningen i pensionalderen, sådan at vi havde mere at investere i nutidens velfærd,« siger partilederen under interviewet med Berlingskes chefredaktør, Mette Østergaard.

Morten Østergaard åbner således for allerede næste år at diskutere, om pensionsalderen for nogle befolkningsgrupper skal stige mere - eller tidligere - end til 69 år i 2035.

De 69 år i 2035 følger af Velfærdsaftalen fra 2006. Aftalen betyder, at Folketinget hvert femte år skal beslutte, om pensionsalderen skal stige yderligere og i takt med levealderen. Ifølge aftalen kan pensionsalderen maksimalt stige med et år ad gangen og med et varsel på 15 år.  Det skete senest i 2015, da Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, De Radikale samt De Konservative vedtog at hæve pensionsalderen til 68 år fra 2030. Senest har Socialdemokratiet sagt, at de agter at stemme for at hæve pensionsalderen til 69 i 2035.

Det er den aftale, som Morten Østergaard i interviewet taler om at genåbne. Men mens andre partier, eksempelvis Enhedslisten, har talt for at opsige aftalen for at undgå de fortsatte stigninger i pensionsalderen, siger Morten Østergaard, at formålet ville være at kunne hæve pensionsalderen yderligere eller fremrykke tidspunktet for stigningen.

»Levetiden udvikler sig, og problemet er, at det er i de kommende år, vi har brug for arbejdskraft. Det er dér, de store årgange går på pension, og det er der, de offentlige budgetter er i underskud. Derfor så jeg gerne, at vi kunne tage diskussionen allerede næste år, når vi skal hæve pensionsalderen igen,« siger han:

»Det kan godt være, at nogle kommer til at arbejde længere end andre.«

Morten Østergaard fremhæver, at en yderligere forhøjelse af pensionsalderen, eller en fremrykning af tidspunktet for hvornår den skal stige til 69, ville overholde løftet fra 2006 om et otium på 14 og et halvt år.

»Vi må tage bestik af, at store grupper i det danske samfund får en markant højere levealder, end vi troede, da vi fastsatte pensionsalderen,« siger han.

Ifølge Finansministeriet vil danskerne i 2035 med en tilbagetrækning ved 69 år gennemsnitligt have 17 år på pension.

Partilederen anerkender, at det ikke er sikkert, der bliver stemning for at tage en større diskussion om pensionsalderen igen allerede næste år, men forudser, at det kommer til at ske i løbet af næste valgperiode.

Samtidig åbner Morten Østergaard for at differentiere pensionssystemet, således at alles pensionsalder ikke kommer til at stige lige meget.

Radikale indgik for nylig en aftale med regeringen og Dansk Folkeparti om en ny seniorpension, så personer med nedsat arbejdsevne, der ikke kan arbejde mere end 15 timer om ugen, kan komme på ordningen seks år før pensionsalderen.

I aftalen lød det desuden, at en kommission skal undersøge konsekvenserne af den stigende pensionsalder efter 2040, hvor pensionsalderen ventes at være 70 år. Morten Østergaard siger i podcasten, at han er villig til at se på, hvorvidt pensionsalderen skal fortsætte med at stige forbi de 70 år. Hør ham forholde sig til det, til det at være kongemager i dansk politik, til symbolpolitik - og meget andet i podcasten.

Mød Partilederen er en politisk podcast, hvor Berlingskes chefredaktør, Mette Østergaard, stiller partilederne de spørgsmål, danskerne gerne vil have svar på. Podcasten kan findes på iTunes, Spotify og 24syvs radio-app.