Morten Helveg: »Fremragende« at Vestager får EU-kerneområde

De Radikales medlem af Europa-Parlamentet, Morten Helveg Petersen, er særdeles begejstret for, at hans forhenværende politiske leder bliver ny konkurrencekommissær. Området er nemlig ekstremt vigtigt i EU-regi, mener han.

Morten Helveg er begejstret for Margrethe Vestagers post i EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Margrethe Vestager bliver ifølge Berlingskes oplysninger EUs nye konkurrencekommissær, og det er de Radikales medlem af Europa-Parlamentet, Morten Helveg Petersen (R), særdeles begejstret for.

Konkurrenceområdet er nemlig et af EUs kerneområder, så Morten Helveg Petersen er glad for at se sin tidligere politiske leder på netop den post.

»Hvis det er rigtigt, så synes jeg, det er fremragende. Intet mindre. Det her er et af EUs kerneområder, og konkurrencepolitikken er et af de virkelig klassisk stærke områder, hvor EU har en masse kompetence,« siger europaparlamentarikeren.

I EU er der fælles statsstøtteregler, og konkurrencekommissærens primære opgave er at sikre, at de regler bliver overholdt, og at der ikke dannes karteller eller gives konkurrenceforvridende statsstøtte - for eksempel ved at medlemslande går ind og støtter deres egne virksomheder, så de får en konkurrencefordel.

Og Morten Helveg Petersen er glad for, at Vestager får et område, hvor medlemslandene »i fællesskabets navn har valgt at give EU kompetence«.

»Konkurrencepolitikken er dybest set med til at give forbrugerne en masse fordele i form af bedre valg og billigere priser. Og den er samtidig med til at sikre, at virksomhederne er konkurrencedygtige og dermed også kan eksportere ud af Europa. Så det er virkelig et kerneområde i forhold til det fælleseuropæiske, som Margrethe skal være ansvarlig for, og det, synes jeg, er rigtig godt,« siger Morten Helveg Petersen.

EU-ekspert og prorektor ved Københavns Universitet Lykke Friis påpeger, at det ikke er et område, hvor man som kommissær kommer til at formulere nye politikker - det handler i stedet om at sørge for, at statsstøttereglerne bliver overholdt.

Men det ser Morten Helveg Petersen ikke noget problem i.

»Håndhævelsen af det her område i sig selv stiller jo kæmpe krav og er en stor udfordring, og det, tror jeg, at Margrethe kommer til at løse til UG med kryds og slange,« siger han.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker præsenterer formelt sine 28 kommissærer onsdag klokken 12.