Morten Helveg forlader folketinget

En af Margrethe Vestagers største interne kritikere, Morten Helveg Petersen forlader nu folketinget for at blive direktør i Foreningen af Danske Interaktive Medier.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af danmarkshistoriens mest indflydelsesrige politiske familier – Helveg klanen – er på tilbagetog i dansk politik.

Morten Helveg Petersen forlader Folketinget til august for et direktørjob, og ved næste valg stiller hans far tidligere udenrigsminister og politisk leder Niels Helveg Petersen ikke op til genvalg.

Dermed bliver De radikales hårdt plagede partileder Margrethe Vestagers liv – måske – lidt lettere. Gennem de seneste to år har hun måtte slås med interne kritikere båret af Helveg-fløjen og med især Morten Helveg Petersen som en central figur.

Især den politiske linje i forhold til regeringsdannelse med S har voldt problemer. Helvegernes højrefløj har kæmpet for at partiet skulle holde en mulighed for at støtte den borgerlige side åben, mens Vestager har kæmpet for at kunne melde klart ud, at de radikale stemmer skulle sikre et regeringsskifte.

Tabte magtkamp
Den kamp har Vestager vundet, men med Morten Helvegs udtræden af Folketinget, har hun et problem mindre at slås med. Kilder i den radikale gruppe har således berettet om nærmest illoyal optræden ved flere lejligheder fra den unge Helveg, som kritiseres for ikke at have kæmpet helhjertet for at markere de Radikale.

Morten Helveg Petersen var i årevis anset for en mulig kronprins i partiet, men da Margrethe Vestager overtog magten stillede han op til posten som næstformand for gruppen. En kamp han tabte med et brag til den unge Morten Østergaard.

Morten Helveg har været partiets finans- og forsvars- sikkerheds- og it-ordfører. Senest har han forhandlet det netop indgåede forsvarsforlig hjem for partiet.

I en pressemeddelelse skriver Margrethe Vestager, at hun vil komme til at savne Morten Helveg Petersen.

”Morten Helveg Petersen er en utroligt dygtig politiker, som har leveret en forbilledlig indsats for Radikale Venstre. Ikke mindst gennem sine 11 år som medlem af den radikale folketingsgruppe,” skriver Margrethe Vestager.

”Der er ingen tvivl om, at vi vil savne ham, hans arbejdsindsats og hans smittende grin,” hedder det videre.

Morten Helveg Petersens afløser i Folketinget bliver den 28-årige Anne Marie Geisler Andersen, der læser statskundskab på Københavns Universitet.

Mortens bror Rasmus Helveg Petersen stiller op til næste folketingsvalg og spås gode chancer for at komme ind.