»Moralsk« tilbagebetaling fra DF

Dansk Folkeparti vil betale 955.210 støttekroner tilbage til EU. Om partiet har overtrådt reglerne, er det nu op til EU at vurdere.

»Jeg har set på, hvad for nogle aktiviteter, jeg vil stå på mål for over for de danske skatteydere. Der er jeg kommet frem til, at der er meget få ting, som jeg i bagklogskabens lys synes, vi skulle have brugt EU-midler på,« siger DFs Anders Vistisen. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Dansk Folkeparti ovenpå en række sager om tvivlsom støtte nu vil betale 955.210 kroner tilbage til EU, er partiets holdning til, om Dansk Folkeparti har overtrådt reglerne, fortsat uklar.

Manden bag partiets interne undersøgelse, Anders Vistisen, siger til Berlingske, at han trods en grundig gennemgang af alle sagerne ikke vil vurdere, om partiet har fået støtte i strid med reglerne.

»Det er jeg ikke den rigtige til,« fastholder han. Vistisens partifælle og tidligere formand for DFs EU-gruppe, Morten Messerschmidt, er dog ganske sikker på, at en juridisk gennemgang af sagerne ikke vil vise regelbrud.

»Det føler jeg mig ret overbevist om. Nu må parlamentet så kigge på tingene. Men hver eneste gang, vi har gennemført en aktivitet, har jeg været af den fulde overbevisning, at det var efter reglerne. Ellers havde vi jo ikke gjort det,« siger Morten Messerschmidt.

Det er i alt godt 2,5 millioner kroner, som Dansk Folkeparti har modtaget fra MELD og fonden FELD, heraf har Dansk Folkeparti i foråret betalt 1,6 millioner tilbage, efter at Europa-Parlamentet havde gennemgået en række omtalte sager. På mandag vil parlamentets budgetkontor ligeledes få overbragt DFs nye undersøgelse, så kontoret kan vurdere, om reglerne er overtrådt.

»Det er mit inderlige håb, at dette ikke er tilfældet. Men det er ikke mig, der skal komme med den vurdering,« siger Anders Vistisen, der anser sin undersøgelse som en »moralsk« gennemgang snarere end en juridisk.

»Jeg har set på, hvad for nogle af de her aktiviteter, jeg vil stå på mål for over for den danske offentlighed og de danske skatteydere. Der er jeg kommet frem til, at der er meget få ting, som jeg i bagklogskabens lys synes, vi skulle have brugt EU-midler på,« uddyber han.

Størstedelen af de 2,5 millioner kroner er gået til annoncering og kampagner, mens godt 48.000 kroner er blevet anvendt til middage for blandt andre politikere, lobbyister og en enkelt journalist.

Messerschmidt erkender ligesom Vistisen, at partiet slet ikke burde have søgt støtten, men forsvarer samtidig sine handlinger med, at også andre partier har fået lignende støtte – og at reglerne altså ikke er brudt:

»Sagen er bare den, at som tingene nu har udviklet sig med al den virak, der er blevet hvirvlet op, og alt det, der er kommet frem, ville jeg i bagklogskabens klare lys da ønske, at jeg havde grebet det anderledes an.«

Partiformand Kristian Thulesen Dahl mener, at partiet med den interne undersøgelse er kommet til bunds i de mange EU-støttesager – og at det burde være sket langt tidligere.

»Nu håndterer vi den økonomiske side af sagen. Tilbage resterer et hårdt arbejde med igen at gøre os berettigede til vore medlemmers og vælgeres tillid. Det er vi os pinligt bevidste om,« siger han.