Momskaos får minister til at give skoler 100 millioner

Erhvervs- og produktionsskoler har længe været truet af store ekstraregninger, men dem betaler regeringen nu.

Arkivfoto. Merete Riisager (LA). Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) og regeringen smider nu en økonomisk livline til landets produktions- og erhvervsskoler.

Det skriver netavisen Altinget.

Skolerne har i over et år været truet af et gigantisk momssmæk som konsekvens af en EU-dom fra 2014.

Samlet set stod landets produktions- og erhvervsskoler til et momssmæk på cirka 100 millioner kroner om året, efter at Skat herhjemme besluttede at ændre praksis i kølvandet på EU-dommen.

Efter langvarig behandling af sagen har regeringen nu besluttet, at den vil kompensere skolerne "krone til krone."

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) slår over for Altinget fast, at merudgiften på knap 100 millioner kroner ikke skal findes på skolernes budgetter.

Regeringen har i stedet besluttet at kompensere skolerne krone for krone for den ekstra momsregning.

- Der er tale om rigtig mange penge, som den enkelte skole skulle finde på andre poster i budgettet. Derfor vil vi nu fra regeringens side kompensere skolerne for de ekstra udgifter, som EU-dommen påfører dem, siger undervisningsministeren til Altinget.

Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører, Mattias Tesfaye, har længe presset på for at få en løsning i sagen.

- Jeg er først og fremmest glad for, at skolerne nu kompenseres. Det har jeg arbejdet for i efterhånden meget lang tid. Det er dejligt, at stædighed betaler sig.

- Men jeg er også en smule skuffet over, at regeringen har arbejdet så ufatteligt langsomt, siger Mattias Tesfaye til Altinget.

EU-dommen vedrørte et plejehjem i Sydfrankrig.

Plejehjemmet mente ikke, at det var momsforpligtet af det beløb, som det fik i tilskud fra den franske sygesikring. Det mente EU-Domstolen dog.

Sagen fik det danske skattevæsen til at ændre praksis, så statslige taxametertilskud til uddannelsesinstitutioner fremover også skal være omfattet af momsloven.

/ritzau/