Moldova må ikke falde i Putins hænder

Bendt Bendtsen (K) Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto

Moldova fylder ikke meget på landkortet og der bor færre end i Danmark. Men betydningen af det lille østeuropæiske land i forhold til at sikre fred og sikkerhed i hele Europa og en åben og fri tilgang til handel er stor.

For efter de ulykkelige begivenheder i Ukraine og den russiske præsident Putins åbenlyse forsøg på at tvinge andre af de forhenværende Sovjetrepublikker til at rette ind mod Moskva, kan Moldova blive næste mål på den russiske radar.

Det skal vi forhindre.

Ikke blot fordi vi naturligvis skal understøtte moldovernes eget ønske om fred, frihed og økonomisk udvikling, men også fordi Ruslands adfærd truer med at destabilisere hele regionen og i sidste ende hele Europa. F.eks. forsøger Rusland at strangulere Moldovas økonomi ved at indføre en række importforbud og man aner også Moskvas hånd bag russiske separatistbevægelser i landet.

Og var det ikke netop med henvisning til beskyttelse mod det russiske mindretal, at Putin invaderede Krim og det østlige Ukraine?

Der er stadig håb om at vi kan holde Moldova på afstand af Putin og knytte landet tættere til Europa. I juli underskrev Moldova og EU en associeringsaftale, der nok så vigtigt indeholder oprettelsen af et vidtgående frihandelsområde med EU. Den aftale nikker vi ja til, her i Europa-Parlamentet i næste uge.

Aftalen betyder job og vækst for begge parter - vurderingen er, at et frihandelsområde vil øge handlen mellem EU og Moldova med mellem otte og 16 procent.

Men et tættere forhold til EU kræver også, at moldoverne selv gør en indsats for at reformere deres land på en lang række områder - fra handel, etablering, beskyttelse af ejendomsrettigheder til offentlige udbud.

Handel og reformer vil være til stor gavn for Moldova og samtidig gøre landet bedre i stand til at stå imod Putins sanktioner mod landet. Og politisk sender vi et kraftigt signal til Rusland om at vi ikke vil finde os i et nyt Ukraine.

Moldova har selv udtrykt ønske om at knytte sig tættere til EU - ja, de ønsker et medlemskab af EU. Dertil er tiden slet ikke moden. Vi har nok at gøre med at integrere de 10 - fortrinsvis østeuropæiske lande - der kom til ved den store EU-udvidelse for 10 år siden. Men lad os styrke vores økonomiske bånd og på den måde garantere fred, sikkerhed og vækst i hele Europa.