Mohammad Sabah Ahmad er Alternativets første selvmål

Lige nu er det svært at se, at sagen om Mohammad Sabah Ahmad og hans person skulle være en gevinst for Alternativet Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere

Ikke mange partier ville bare overveje at opstille en folketingskandidat som den 25-årige Mohammed Sabah Ahmad. De ville med det samme sige blankt nej til fyren. For lad os lige få hans C.V. på plads: Han er dømt for overtrædelse af straffelovens paragraf 266 for at have indtelefoneret en bombetrussel til Aarhus Universitet for at undgå en eksamen.

Han er tidligere talsmand for den omstridte Grimhøjmoské, der mere end nogen anden moské har været forbundet med hadprædikanter og radikalisering af unge.

Han har på sin blog argumenteret for, at flerkoneri var bedre for samfundet end utroskab eller flerkæresteri.

Han har truet TV 2 med et »retsligt efterspil« for TV 2-dokumentaren »Moskeerne bag sløret«, som han fandt »fuldstændig unuanceret«.

Han har under en TV-debat om dokumentaren – en måned før Alternativet valgte Mohammad Sabah Ahmad som folketingskandidat – sagt, at »hvis en kvinde kommer og spørger en imam om, hvad straffen ifølge islam er for utroskab, skal han naturligvis følge koranens ord – ellers er han hykler«. Spurgt om hans holdning til stening i samme udsendelse svarede han tvetunget: »Jeg synes, at det spørgsmål er meget, meget stort. Men det er et grundlæggende element i islam. Det findes i islam. Og jeg kan heller ikke benægte, at det findes. Så selvfølgelig går jeg ind for, at det findes.«

Alligevel blev han altså søndag opstillet som folketingskandidat for Alternativet i Storkreds Østjylland – hvor han blev valgt med 53 ud af 86 stemmer – efter at have bedyret, at han er et nyt og bedre menneske, der på ingen måde længere deler Grimhøj-moskéens politiske og religiøse holdninger. Nu ville han i stedet arbejde for demokratiske frihedsrettigheder som religionsfrihed, ytringsfrihed og lighed. Altså få uger efter at han åbenbart arbejdede for nærmest det modsatte.

Men først måtte hans kandidatur i denne uge så udskydes på grund af en teknikalitet – og siden droppede han det selv helt.

Årsag: Han havde givet forkerte oplysninger om episoden, hvor han indtelefonerede en bombetrussel til Aarhus Universitet. Han havde skrevet i et debatindlæg i Politiken, at han var »19 år, tankeløs, umoden og hensynsløs«, men i virkeligheden blev han dømt i 2014, da han var 22 år.

Alternativets leder Uffe Elbæk & Co. har længe kun svunget sig i fremgang og god karma, men Mohammad Sabah Ahmad er blevet partiets første store selvmål i sit forsøg på at fremstå rummeligt, medfølende og tilgivende.

Partiet opfatter ham stadig som en brobygger, og partiets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, har hilst det velkommen, at Mohammad Sabah Ahmad forbliver i partiet som menigt medlem, fordi han ifølge topledelsen har en vigtig rolle. »Også som menigt medlem kan han arbejde med at bygge bro, og modtagelsen af en ung fyr, der vil demokratiets vej, viser, at der i den grad skal bygges bro ind på Christiansborg,« forklarede Rasmus Nordqvist forleden.

Politiske modstandere finder Alternativets folk himmelråbende naive. Regeringen har også netop taget hul på at drøfte tiltag mod hadprædikanter, som ikke mindst den moské – som Ahmad har været talsmand for – er blevet berømt og berygtet for.

Sagen risikerer at forfølge Alternativet længe – også selv om det er for tidligt at sige, om opbakning fra vælgere vil falde. Dette er ikke sikkert, da partiet har støtte fra mange, der netop mener, at andre partier ikke har nok hjerterum til at give folk, der har trådt forkert, en ny chance.

Men lige nu er det svært at se, at sagen om Mohammad Sabah Ahmad og hans person skulle være en gevinst. Nye afsløringer om hans person kan hurtigt komme, og politiske modstandere har blot fået endnu lettere ved at fremstille Uffe Elbæk og hans folk som naivister frem for interessante kreative politikere med nye udogmatiske ideer. Sådan som partiet ellers har haft stort held med. Senest da Alternativet i denne uge annoncerede en stor iværksætterpakke, der er en interessant blanding af rød og blå politik, og som partier bredt i folketinget tog ganske godt imod. Men det nye initiativ blev naturligvis overskygget af debatten om Mohammad Sabah Ahmad. Og politiske modstandere kan hurtigt mudre nye initiativer fra Alternativet til ved blot at minde om partiets nyskabelse: Mohammad Sabah Ahmad. Alternativet har for alvor gjort sig sårbar.