Mogens Lykketoft: Jeg er ked af stop for kvoteflygtninge

Den socialdemokratiske nestor Mogens Lykketoft er ked af, at regeringen har valgt at sætte modtagelsen af kvoteflygtninge på pause. En beslutning, hans parti bakker op om.

Mogens Lykketoft, der netop er gået af som formand for FNs generalforsamling, genopstiller ikke ved næste folketingsvalg, meddelte han på Socialdemokratiets kongres i Aalborg. Samtidig begræd han regeringens beslutning om at sætte en stopper for modtagelsen af FNs kvoteflygtninge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at finde socialdemokrater, der ikke bakker op om S-formand Mette Frederiksens udmelding om, at udlændingepolitik skal funderes hen over den politiske midte.

Men på partiets kongres i Aalborg er der weekenden igennem blevet talt om, at Socialdemokratiet på ét punkt går for langt.

Både fra talerstolen under den timelange debat og i pauserne på kongrescentrets solbeskinnede terrasse med udsigt ud over Kildevældsparken udtrykker adskillige baglandsstemmer bekymring over, at Socialdemokratiet har valgt at bakke op om V-regeringens beslutning om at sætte modtagelsen af kvoteflygtninge på pause.

Søndag stemte en af de tunge, socialdemokratiske stemmer i.

Mogens Lykketoft, der netop er hjemvendt fra sin post som formand for FNs 70. generalforsamling, begræder, at regeringen har valgt at sætte en stopper for kvoteflygtningene.

Stop for 500 flygtninge

Regeringen har som et led i sin 2025-plan valgt at suspendere Danmarks deltagelse i FNs kvoteflygtningeprogram i år. Siden 1989 har Danmark haft en aftale med FN om, at vi modtager 500 flygtninge årligt fra asyllejre i verdens brændpunkter, men i år sættes ordningen på pause, har udlændingeminister Inger Støjberg (V) meddelt.

Men da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for nylig var i New York for at deltage i et flygtningemøde ledet af USAs præsident, Barack Obama, tilsluttede den danske regering sig en fælles ambition om at øge antallet af FN-kvoteflygtninge.

En ageren, flere har kritiseret over for Politiken, og som også både undrer og ærgrer Mogens Lykketoft.

»Sagen er den, at jeg har været med til at formulere og få etableret den vedtagelse, som Lars Løkke Rasmussen stemte for, og som jo nærmest lægger op til, at man skal løfte omfanget af kvoteflygtninge som den væsentlige måde at modtage flygtninge på,« siger den socialdemokratiske nestor på partikongressen:

»Derfor er jeg selvfølgelig ked af den beslutning, og jeg håber, den varer meget kort. Men det er, hvad jeg kan sige om det. Det, den danske regering har stemt for i FN, det er sådan set det modsatte.«

Hvad mener du om, at dit eget parti bakker op om den beslutning?

»Jeg har ikke flere kommentarer til det overhovedet. Jeg siger, at jeg håber, det varer meget kort det der,« siger Mogens Lykketoft, der i sin tale på kongressens sidste dag meddelte, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg.

Danmark er »fyldt op«

Ifølge regeringen skal antallet af kvoteflygtninge, Danmark tager imod, fremover fastsættes under hensyn til, hvor mange asylansøgere der i øvrigt kommer hertil.

»Det er jo sådan, at der er kommet alt for mange asylansøgere til Danmark, og vi er ganske enkelt efter min mening fyldt op. Derfor bliver vi nødt til at træffe den her drastiske beslutning,« sagde Inger Støjberg tidligere på måneden til Politiken.

Mette Frederiksen er adskillige gange i løbet af kongresweekenden blevet bedt om at forholde sig til kvoteflygtningene.

Søndag opsummerede hun i sin afsluttende replik, at Socialdemokratiet er det eneste parti, der i hendes øjne kan »forene humanisme og realisme« i udlændingepolitikken, ligesom hun atter betonede, at antallet af asylansøgere, Danmark tager imod, har stor betydning for, hvilken politik der kan føres.

»Det er kun os, der kan finde den rigtige balance. Hvor hverdagen skal hænge sammen, og hvor vi selvfølgelig hjælper mennesker på flugt,« sagde Mette Frederiksen fra talerstolen.

»Og når vi taler om mennesker på flugt, er der også spørgsmålet om kvoteflygtninge, som har været bragt op. Det er klart, at nogle af dem er en særlig udsat gruppe, og dem vil vi selvfølgelig have fokus på, hvis der på et tidspunkt måtte blive indkaldt til politiske forhandlinger,« lød det.

»Så har jeg ikke mere at sige til det«

Efterfølgende blev Mette Frederiksen atter spurgt til emnet af de fremmødte journalister.

Gør det indtryk på dig, at Mogens Lykketoft er ked af beslutningen om at sætte modtagelsen af kvoteflygtninge på pause?

»Jeg har allerede i dag sagt det, jeg vil sige omkring kvoteflygtninge. Og det er, når vi er af den overbevisning, at antallet har en betydning, så gælder det for alle – desværre også for flygtninge,« fastslog Mette Frederiksen.

»Og så er der, når vi taler kvoteflygtninge, nogle få meget sårbare grupper, og det vil vi gerne diskutere med regeringen, om ikke vi kan finde en løsning på. Så har jeg ikke mere at sige til det.«

Mogens Lykketoft, der netop er gået af som formand for FNs generalforsamling, genopstiller ikke ved næste folketingsvalg, meddelte han på Socialdemokratiets kongres i Aalborg. Samtidig begræd han regeringens beslutning om at sætte en stopper for modtagelsen af FNs kvoteflygtninge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.