Mogens Jensen trykker hænder med Mugabes ministre

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen mødtes torsdag med Zimbabwes justitsminister og finansminister. Mugabes regering håber, at der snart er europæiske bistandspenge på vej.

Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag mødes handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) med repræsentanter for den zimbabwiske regering og opposition under et officielt besøg i Harare.

Mogens Jensen er den første europæiske minister, der besøger Zimbabwe, siden landet fik en ny forfatning i 2013.

Og ret usædvanligt indvilliger både finansministeren og justitsministeren fra præsident Robert Mugabes regering i at svare på spørgsmål fra Berlingske Nyhedsbureau, der er med Mogens Jensen i Zimbabwe.

Justitsminister Emmerson Manangagwa er tidligere chef for Zimbabwes efterretningstjeneste, som menes blandt andet at stå bag mange af de voldelige aktioner, regeringen udførte under landreformerne i 2000.

Han smiler og stiller op til fotografering, men viger uden om på alle spørgsmål, der går i retning af præsident Mugabe.

Mogens Jensen hæfter sig ved, at begge de to ministre i dag er demokratisk valgte.

»EUs linje over for Zimbabwe er, at vi kun har sanktioner mod præsident Mugabe. Derfor mødes jeg med ministrene,« siger han.

Målet med Mogens Jensens besøg er at lave en køreplan for den fremtidige danske udviklingsbistand til Zimbabwe, der i dag går uden om Mugabes regering.

Men torsdagens møder har ikke givet svar på, hvornår man tør stole på regeringen og hvornår tilstrækkelige reformer er gennemført.

»Jeg kan ikke sætte år på, hvornår vi kan give bistand gennem regeringen igen. Der skal ske en markant udvikling på menneskerettighederne og det demokratiske system,« siger Mogens Jensen.

Den venlige imødekommenhed fra Zimbabwes ministre kan skyldes, at Mugabes regering har behov for at vise omverdenen, at en minister fra EU er på besøg, og fordi man har behov for normalisering af udviklingsstøtten fra udlandet.

Zimbabwe rangerer højt på Transparency Internationals korruptionsindeks, men det mener finansminister Patrick Chinamasa ikke, er et problem.

I stedet benytter han lejligheden til at lange ud efter nødhjælpsorganisationerne, NGOerne, der arbejder i landet.

»Pengene skulle hellere føres gennem regeringen. Det er umuligt at føre kontrol med, hvad NGOerne gør med dem. Kør ned ad gaden her (i Harare, red.): Det er NGOerne der bor i alle de største og dyreste huse,« siger Chinamasa.

Den anklage afviser Mogens Jensen fuldstændig. Men han er ikke i tvivl om motivet for udtalelsen

»Han har en stor interesse i at problematisere NGOerne, fordi han gerne vil have bistanden tilbage gennem regeringen,« siger Mogens Jensen.

Den danske regering giver 200 millioner kroner i udviklingsbistand til Zimbabwe i 2015, men alle midler går direkte til de NGOer, der arbejder i landet.