Mogens Jensen indkalder den ugandiske ambassadør

Udviklingsminister Mogens Jensen har skrevet til Ugandas præsident for at få ham til at opgive ny, kontroversiel lovgivning mod homoseksualitet.

Drop den nye lov, der medfører hårde straffe for homoseksuelle. Sådan lød beskeden fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) søndag til Ugandas præsident.

Den danske minister skrev her til præsident Yoweri Museveni i et sidste forsøg på at få ham til ikke at underskrive den kontroversielle, nye lov, der betyder, at »homoseksuelle aktiviteter« kan straffes med fængsling op til livstid, ligesom den indfører angiverpligt og kriminaliserer alle, der støtter, sponsorerer eller tilskynder til homoseksualitet.

»Hvis præsidenten underskriver loven, vil Uganda have taget et tiltag i modstrid med internationale konventioner, der blandt andet skal sikre lige rettigheder for alle i samfundet, og som Uganda har tilsluttet sig. Uganda vil også samtidig bryde landets egen forfatning,« udtaler Mogens Jensen i en pressemeddelelse, der fortsætter:

»Jeg har understreget over for præsidenten, at hans beslutning vil få konsekvenser for Danmarks engagement i Uganda, og at jeg indkalder den ugandiske ambassadør i Danmark til et møde om sagens alvor«.

Loven blev vedtaget af Ugandas parlament i december sidste år, men præsidenten har ikke givet utvetydigt udtryk for, hvorvidt han vil skrive under på den. Under politisk pres fra sit eget parti skulle Yoweri Museveni ifølge Udenrigsministeriet nu tilsyneladende være parat til at skrive under.

Den danske udviklingsbistand til Uganda er på omkring 310 millioner kroner om året, hvoraf godt 100 millioner kroner går igennem det ugandiske statsapparat.