Mød Sveriges svar på Kristian Thulesen Dahl

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson beskrives som en ekstremt dygtig og ambitiøs partileder. Hans store udfordring bliver at gå fra martyrrollen til konstruktiv politiker.

Jimmie Åkesson Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX SWEDEN

Portræt: Han er manden, der har fået opfyldt sin drøm. Men samtidig er han alle de etablerede partiers mareridt.

Sverigedemokraternas (SD) leder siden 2005, den 31-årige Jimmie Åkesson, har ført partiet med sikker hånd ind i Sveriges Riksdag og sat partiet tungt på alle kommuner i Skåne og Blekinge samt Region Skåne.

I tæt samarbejde med særligt tre andre sverigedemokrater, har han fået svenskerne til at glemme partiets nazistiske rødder i forsamlingen Bevara Sverige Svenskt og fået krydser fra 5,7 procent af dem i stemmebokse landet over.

Per Jimmie Åkesson er født og vokset op i den lille sydsvenske by Sölvesborg. Egentlig spirede hans interesse for politik gennem det konservative parti Moderaterne, mens han gik i skole. Ifølge ham selv skal dette dog mest ses som et udtryk for, at det var her, hans venner havde sine interesser. Og altså ikke en egentlig ideologisk overbevisning.

Som 16-årig etablerede han i stedet en lokal afdeling for unge sverigedemokrater. Og ved valget i 1998 blev han som 19-årig valgt ind i byrådet i hjemkommunen, Sølvesborg. Herefter blev han samtidig en central skikkelse i opbygningen af Sverigdemokratisk Ungdom, hvor han blev ordfører.

Under sine studier i statskundskab i den skånske universitetsby Lund fandt Jimmie Åkesson sammen med tre andre ligesindede. ”Lunda-flokken” eller ”de fantastiske fire,” blev de senere kaldt. Udover Jimmie Åkesson bestod de af Mattias Karlsson, Björn Söder og Richard Jomshof.

Sammen førte de partiet fra en racistisk ideologi, der handlede om blod og biologi til i stedet at ville afvikle det mangekulturelle samfund. Det handler altså ikke længere om blondt hår og blå øjne. Men at indvandrere i Sverige skal tilpasse sig normerne i det svenske samfund, tale ordentligt svensk uden dialekt, ikke bære slør, ikke tage ramadan-fri i skolerne og så videre.

Men ikke kun partiets politik er blevet groomet. Det er Jimmie Åkesson også selv. Siden sidste valg har partilederen tabt sig, han har iført sig det rigtige jakkesæt og slips og han fremstår på alle måder mere professionel i et nyt udtryk. Et forsøg på også udseendesmæssigt at blive spiselig i vælgernes øjne.

Flere beskriver Jimmie Åkesson som havende ”stærke næver.” Han har styret partiet hårdt fra toppen og luget ud i skæve eksistenser, siden han væltede den forhenværende leder Mikael Jansson i 2005.

Netop en stærk lederskikkelse er vigtig i et så ungt parti som Sverigedemokraterna. Ifølge både en svensk og en dansk forsker som Berlingske.dk har talt med, kan Jimmie Åkesson sammenlignes med Dansk Folkepartis kronprins Kristian Thulesen Dahl.

På samme vis som danskeren er Jimmie Åkesson præsentabel og i stand til at levere et budskab med autoritet og på en klokkeklar facon. Der har således ikke været nogen som helst tvivl om, hvad partiet stod for under denne valgkamp. To temaer har været særligt gennemgående: kritikken af indvandrere og det etablerede samfunds ”mobning af partiet.” De måtte som det eneste parti ikke vise deres valgfilm på TV4, de måtte ikke deltage i partilederdebatterne osv.

Men martyrkortet kan kun spilles i vis periode. På et tidspunkt bliver man træt af at høre samme klagesang, påpeger lektor Mikael Sundström ved Lunds Universitet. Nu er partiet valgt ind for alvor, og vælgerne vil også forvente at se resultater. Indtil videre er det invandrerkritikken, stramning af straffeloven og bedre forhold for pensionister, der er de vigtigste temaer for partiet.