Modstandere af offentlighedslov prøver med et »sidste desperat skud«

DF, EL og LA er klar med nye ændringsforslag til offentlighedsloven, der er skal mindske skaderne ved loven. Et forsøg på kompromis, lyder det fra Enhedslistens Pernille Skipper.

ARKIVFOTO. Demonstration foran Christiansborg onsdag d.15.maj 2013, hvor formålet var at tilkendegive utilfredshed over den nye offentlighedslov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Modstanderne af den nye offentlighedslov, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance, gør nu et sidste forsøg på at bremse den omdiskuterede lov, der ventes vedtaget tirsdag med stemmer fra regeringen, Venstre og de Konservative.

De tre partier har fremsat tre ændringsforslag, der ifølge Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), skal mindske skadevirkningerne ved loven, der fra start er blevet mødt af voldsom kritik.

»Man kan måske kalde det et sidste desperat skud i bøssen. Det er et forsøg på at imødekomme regeringen, Venstre og de Konservative med nogle ændringsforslag, som mindsker skadevirkningerne en lille smule,« siger Pernille Skipper, der den seneste tid har kæmpet for at få stukket en kæp i hjulet på lovgivningen.

Tirsdag forsøgte partierne helt at få de tre mest kritiserede dele af loven, paragraf 22, 24 og 27, stk. 1 nr. 2, pillet ud, men det blev som forventet nedstemt i folketingssalen.

Nu er partierne så klar med nye ændringsforslag, der lander inden for rammerne af den kommende lov, men som justerer de tre paragraffer.

»Vi havde stillet ændringsforslag om helt at afskaffe de tre elementer, som har været meget kritiserede, men det blev stemt ned, og derfor forsøger vi med et kompromisændringsforslag. Det, de har til fælles, er, at de opfylder den politiske aftale, som Venstre, Konservative og regeringen har indgået,« siger Pernille Skipper, der håber, at regeringen, Venstre og de Konservative vil bruge weekenden til nøje at overveje forslagene.

Det samme er håbet hos Liberal Alliance.

»Vi havde gerne set, at vi var sluppet helt af med de tre problematiske paragraffer, men med vores ændringer vil vi trods alt stå med en langt mindre problematisk offentlighedslov, end det ellers ville have været tilfældet,« siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) i en skriftlig kommentar.

Ifølge Dansk Folkeparti kan regeringen, Venstre og de Konservative roligt stemme for de tre ændringsforslag.

»Selv om de ønsker at beskytte de hensyn, de siger, at de varetager, kan de roligt stemme for vores ændringsforslag og samtidig overholde deres egen aftale fra efteråret til punkt og prikke,« siger Pia Adelsteen (DF).

Ændringsforslagene skal behandles i folketingssalen tirsdag, hvor loven efter alt at dømme vedtages.