Minkpressemøde får hård kritik: »Jeg havde indledt med undskyld for 20 minutter siden«

Regeringen beskyldes for »skamløs defokusering« og spin på fredagens pressemøde om Minkkommissionens kritik.

Regeringens retorik på fredagens minkpressemøde afføder hård krtik. Altingets ansvarshavende chefredaktør Jakob Nielsen sammenligner for eksempel seancen med Inger Støjbergs retorik i sagen om den ulovlige adskillelse af asylpar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dørene til spejlsalen åbnede, og ind kom fem af regeringens ministre med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen.

Der var blevet inviteret til pressemøde, efter at Minkkommissionen torsdag havde afleveret sin beretning, der indeholder en særdeles alvorlig kritik.

Pressemødet begyndte med, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S), justitsminister Mattias Tesfaye (S), fødevareminister Rasmus Prehn (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) præsenterede »omstændighederne« omkring den ulovlige aflivning af alle mink. Denne seance optog de første 20 minutter af pressemødet.

Og det har fået en række politiske iagttagere til tasterne med en hård kritik af regeringens ageren på pressemødet.

Politisk kommentator på B.T. Søs Marie Seerup skriver blandt andet på Twitter, at hun nok havde indledt med en undskyldning:

»Tyve minutter inde i pressemødet er vi stadig i gang med »jamen«-forklaringer. Jeg havde indledt med »undskyld« for 20 minutter siden,« skriver hun.

Hendes kollega på Ekstra Bladet, Henrik Qvortrup, kalder ligeledes på Twitter de fire ministres indledende bemærkninger »skamløs defokusering«.

Ansvarshavende chefredaktør på Altinget Jakob Nielsen sammenligner regeringens retorik på pressemødet med Inger Støjbergs retorik omkring den ulovlige instruks om adskillelse af asylpar:

»At høre regeringens pressemøde er – uden øvrig sammenligning – som at høre Støjberg forsvare sig: Situationen var alvorlig, det var nødvendigt at handle,« skriver han på Twitter.

Radikal modstand

Det er ikke kun kommentatorer og iagttagere, der reagerer på regeringens pressemøde. Forhenværende klimaordfører for Radikale Venstre Ruben Kidde mener, at regeringens opførsel er »dråben«.

»Det var dråben! På dette pressemøde burde statsministeren udvise »max ydmyghed«, lægge sig fladt ned og rulle rundt. Ikke mere spin. Det handler ikke om coronahåndtering men om retskaffenhed, ordentlighed og tillid til regeringens forvaltning af magten. Den tillid har jeg ikke,« skriver Ruben Kidde på Twitter.

Kritikken er bemærkelsesværdig, fordi de Radikale endnu ikke har besluttet sig for, om der skal igangsættes en advokatvurdering om, hvorvidt der er grundlag for at føre en rigsretssag mod Mette Frederiksen.

Formanden for Folketingets granskningsudvalg, Venstres politiske ordfører Sophie Løhde, kritiserer også regeringens pressemøde. Hun understreger, at Minkkommissionen allerede har taget højde for, at der var tale om en hastesituation i november 2020.

»Det her pressemøde er grotesk! Minkkommissionen har taget højde for, at det var hastesituation med corona. De har sågar anlagt et forsigtighedsprincip. Hvad med at svare på, hvad den hårde og alvorlige kritik af statsministeren skal have af konsekvenser for hende selv,« skriver Sophie Løhde på Twitter.

Også den konservative partiformand Søren Pape Poulsen kritiserer regeringens ageren på pressemødet. Han mener ikke, at statsministerens udmeldinger er »vores demokrati værdigt«, skriver han på Twitter.

I skrivende stund tager statsministeren imod spørgsmål fra pressen.