Minkkommissionen: Mette Frederiksen vildledte groft

Statsminister Mette Frederiksen har vildledt groft, konkluderer Minkkommissionen i sin længe ventede beretning. Kommissionen vurderer dog, at statsministeren har handlet uden viden om den manglende hjemmel.

 
Højdepunkter fra Minkkommissionens pressemøde den 30 juni 2022. Video: Scanpix/Ritzau Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) får hårde ord med på vejen af Minkkommissionen i den beretning, der bliver overleveret til Folketinget i disse timer.

Det erfarer Berlingske.

Af kommissionens beretning fremgår det, at statsministeren vildledte groft, da hun tilbage 4. november 2020 stillede sig frem på et pressemøde og krævede alle mink aflivet. Den anerkender dog samtidig, at hun ikke havde viden om den manglende hjemmel.

»Kommissionen finder således, at Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 objektivt set var groft vildledende, men at Mette Frederiksen subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil. Kommissionen har herved ikke foretaget en vurdering af, om der foreligger grov uagtsomhed,« skriver kommissionen.

Det sidste er forventeligt, eftersom kommissionen ikke har mandat til at vurdere, om ministrene har handlet strafbart. Det vil nu være op til Folketinget at beslutte, om uafhængige jurister skal vurdere, om en eller flere ministre kan drages til ansvar efter ministeransvarlighedsloven.

Mette Frederiksen har undervejs forklaret, at hun først blev bekendt med den manglende hjemmel søndag 8. november – altså fire dage efter pressemødet, hvor ordren blev udstukket.

Det har kommissionen valgt at lægge til grund, fremgår det af beretningen.