Ministre varsler styrket grænsekontrol efter Paris-terror

Justitsminister Mette Frederiksen fortæller efter et møde med sine europæiske kolleger i Paris, at de er blevet enige om mere intelligent grænsekontrol for at intensivere kampen mod terrorisme.

Foto: CLAUS FISKER.
Læs mere
Fold sammen

Amerikanske og europæiske justitsministre står sammen i kampen mod terror - især set i lyset af de seneste dages begivenheder i Paris - og de er klar til at intensivere kampen.

Det fortæller justitsminister Mette Frederiksen (S) efter et møde i det franske indenrigsministerium søndag, hvor indenrigs- og justitsministre fra både USA, Canada og en lang række europæiske lande deltog.

»Vi er enige om at bruge dagen i dag på først og fremmest at udvise sammenhold og solidaritet med Frankrig. Men vi skal også trække i arbejdstøjet. Terror er grænseoverskridende, så det skal vores løsninger også være,« siger Mette Frederiksen efter mødet.

Ministrene er ikke blevet enige om nogle helt konkrete tiltag, men den danske justitsminister løfter lidt af sløret for, hvad der er blevet drøftet på mødet.

»Vi har drøftet behovet for at udveksle informationer, som vores efterretningstjenester og politi har, på tværs af landene. Vi har også behov for at vide, hvem der rejser de europæiske og vestlige lande imellem. Vi skal udveksle informationer omkring, hvem der rejser. Terrorister rejser på tværs af lande, og vi skal have mere intelligent kontrol ved vores grænseovergange,« siger Mette Frederiksen uden at gå mere ind i, hvad det præcis vil betyde.

EU-Kommissionen har tidligere præsenteret en antiterrorpakke, hvor et centralt element er et flyregister, der registrerer alle rejsendes navne og rejsedata. Det har Europa-Parlamentet dog blokeret for, fordi det ifølge parlamentarikerne er en for vidtgående indgriben i almindelige borgeres retssikkerhed. Men der skal findes et kompromis, betoner Mette Frederiksen.

»Vi er meget enige om blandt justitsministrene, at det er helt nødvendigt, at vi får et kompromis med Europa-Parlamentet. Jeg har meget stor respekt for dem, der vægter den personlige frihed og retssikkerhed højt - det gør jeg også selv som dansk justitsminister,« siger hun og fortsætter:

»Men jeg vil understrege, at de kræfter, vi er oppe imod, er så stærke, at vi bliver nødt til hele tiden nøgternt og realistisk at overveje, om der er behov for nye redskaber. Vi vil gerne have kendskab til, hvem der rejser med fly, så vi kan modarbejde terrorismen den vej.«

Frankrig er de seneste dage blevet ramt af flere terrorangreb, der i alt har kostet 17 personer livet. Og Mette Frederiksen understreger, at de europæiske og amerikanske ministre alle er enige om at arbejde sammen på tværs af grænser for at forhindre, at »så modbydelige terrorhandlinger« finder sted.

»Jeg har på vegne af Danmark udtrykt vores meget store sympati, opbakning og solidaritet. Men vi har også bekræftet hinanden i regeringerne i, at vi samarbejder på tværs mod de mørke kræfter, der truer os. Og den kamp skal vi nok vinde,« siger Mette Frederiksen.

»Der er ingen bagkant for, hvor langt vi kan gå i kampen mod terror,« fastslår hun.