Ministre til DF: Blå mandag står trods alt ikke i grundloven

To LA-ministre minder DF om, at elever ikke har en grundlovsfæstet ret til fri på blå mandag.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) og kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) er tirsdag kaldt i samråd for at fortælle, hvordan regeringen forholder sig til, at nogle elever ikke får fri på blå mandag. Det er op til den enkelte skole, lyder svaret. Arkivfoto. Scanpix/Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Det vakte stor debat, da en skole i Espergærde i Nordsjælland i april sløjfede elevernes fridag på blå mandag.

Dansk Folkeparti førte an i debatten og advarede mod en udvanding af en god, gammel dansk tradition. Støttepartiet har tirsdag kaldt hele to ministre i samråd i sagen for at høre regeringens holdning til sagen.

På samrådet minder kirkeordfører Christian Langballe (DF), der selv er sognepræst, om, at grundloven forpligter staten på folkekirken.

Både undervisningsminister Merete Riisager (LA) og kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) betegner blå mandag som en fin tradition.

»Men blå mandag er trods alt ikke en del af grundloven, minder kulturministeren om på samrådet.«

Her slår undervisningsministeren fast, at der er visse ting, man ikke skal regulere inde fra Christiansborg.

»Jeg skelner mellem regler, jeg som undervisningsminister skal stå på mål for, og traditioner, som jeg har en forventning om, at man kan bevare og dyrke lokalt,« siger Merete Riisager.

»Det er op til lokal beslutning, hvordan man indretter skoledagen herunder også om man vil give fri til blå mandag,« fortsætter undervisningsministeren.

»Hvis man suspenderer undervisningen for at give fri til blå mandag, så tæller det jo ikke med i opfyldelsen af timetallet, hvilket betyder, at timerne skal lægges på skoleårets øvrige dage.«

/ritzau/