Ministre beskylder Mette Frederiksen for at fordreje danmarkshistorien

Tre ministre erklærer i dagens Politiken kronikkrig imod Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, som de beskylder for at overdrive partiets betydning. Omvendt beskylder Socialdemokratiets Dan Jørgensen ministrene for »rystende historieløshed«.

Mai Mercado, Mette Bock og Kristian Jensen. Fold sammen
Læs mere

Dén vil de ikke have siddende på sig.

Finansminister Kristian Jensen (V), kulturminister Mette Bock (LA) og socialminister Mai Mercado (K) forsøger i en fælles kronik i dagens Politiken at lave en glidende tackling på Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Årsagen er, at Mette Frederiksen i en kronik i Politiken 29. august 2017 og med henvisning til Socialdemokratiets historiske rolle bl.a. skrev: »Sådan har vi skabt Danmark. Skridt for skridt, aftale for aftale.«

»Mette Frederiksen fordrejer danmarkshistorien og svigter sit partis stolte arv med hensyn til ansvarlige reformer og tilpasninger af velfærdsstaten. Det er brandærgerligt,« skriver de tre ministre i Politiken.

Ikke engang Kanslergadeforliget vil de lade Socialdemokratiet tage æren for.

Det har ellers mytologisk status med fortællingen om, hvordan statsminister Th. Stauning (S) i en sen time i januar 1933 fik en aftale i stand, som var med til at afbøde verdenskrisens økonomisk-sociale virkninger.

»I dag ville den nok blive betragtet som særdeles liberalistisk på social- og sundhedsområdet – men særdeles planøkonomisk med hensyn til erhvervslivet. Sådan ændrer tingene sig,« skriver ministrene.

Kort sagt er der udbrudt kronik-krig.

»Socialdemokratiet i spidsen«

Socialdemokratiets Dan Jørgensen, som er pennefører på partiets nyeste principprogram, sammenfatter kritikken fra tre blå ministre som værende »historieløs«.

»De tre ministre ville ikke kunne bestå 9. klasse med den kronik. Selv folk, som er ideologisk uenige med os, plejer at give Socialdemokratiet og arbejderbevægelsen cadeau for at have haft den mest afgørende betydning for opbygningen af den danske velfærdsstat,« siger Dan Jørgensen:

»Så med mindre det er ren polemik, er kronikken udtryk for en ret rystende historieløshed.«

Dan Jørgensen kommer selv ind på de tre ministres betragtning om Kanslergadeforliget.

»Der var tale om, at Stauning med et enormt arbejde og mestergreb fik samlet Danmark i en meget svær tid og gik med til at give store gaver til landbruget, så Venstre kunne lokkes til ikke at stemme imod de socialreformer, som blev starten på velfærdsstaten,« siger Dan Jørgensen.

Mette Frederiksen betoner i sin kronik, at Socialdemokratiet er en folkelig bevægelse, der arbejder støt og roligt for fremskridt for alle danskere.

»Det er ikke altid nemt at skabe den balance - men vi har vist, at det kan lade sig gøre. Et mere retfærdigt Danmark kræver et bredt samarbejde. Vi er imod enhver form for blokpolitik. Vi samarbejder med alle, så længe resultaterne flytter Danmark i en mere retfærdig retning. Vi går gerne på kompromis for at opnå og forsvare fremskridt, så Danmark bliver ved med at være et af verdens rigeste, mest lige og trygge samfund,« skriver Mette Frederiksen i kronikken og fortsætter:

»Vi får gerne beskidte hænder. Fordi brede aftaler holder, når magten skifter. Folkepension, barselsret, fri skattefinansieret sygebehandling er alt sammen resultater af brede forlig med Socialdemokratiet i spidsen.«

Den argumentation forsøger Kristian Jensen, Mette Bock og Mai Mercado at punktere. De minder blandt andet om:

• At det med statsminister Poul Schlüter (K) i spidsen lykkedes at afskaffe dyrtidsreguleringen og få sat gang i arbejdsmarkedspensioner i samarbejde med arbejdsmarkedets parter.

• At det var Poul Nyrup Rasmussen (S), der ledte arbejdet med at stramme op på reglerne for dagpenge og efterløn. Og at det lykkedes Nyrup at få bugt med den store arbejdsløshed i 1990erne.

• At statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i årtiet efter fik nedsat skatten på arbejde og gennemført en løbende indeksering af pensionsalderen i forhold til levetiden.

• At statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved indgangen til 2010erne tog initiativet til et grundlæggende opgør med den efterlønsordning, »som i alt for høj grad opmuntrede folk til at trække sig tidligt ud af arbejdsmarkedet, hvilket underminerede vores samfundsmodel«.

• Og at statsminister Helle Thorning-Schmidt »fik kontrol med de offentlige udgifter«.

I det hele taget er politikere ifølge Kristian Jensen, Mette Bock og Mai Mercado bedre end det ry, der placerer dem i bunden af troværdighedsmålinger sammen med journalister og brugtvognsforhandlere.

»Men måske er det ikke så underligt, at vi ender i samme kategori. Det fortjener vi faktisk, når vi politikere overdriver vores egen betydning. Et påfaldende – og ærgerligt – eksempel er socialdemokraternes formand, Mette Frederiksens, retorik i en kronik i Politiken 29.9,« skriver ministrene i Politiken:

»Dermed blæser hun til den vildfarelse, at Danmark er en ’opfindelse’ eller et ’projekt’ skabt af socialdemokraterne. Som om nogen har opfundet Danmark! Vores fædreland er ikke en opfindelse men et organisk fremvokset fællesskab. Når man sidestiller Danmark med en opfindelse, antyder man, at politikere kan gøre hvad som helst, og at et land er at betragte som en social konstruktion skabt fra oven af politikere og embedsmænd. Men et land er både en stat og et folk. Et land er både forskellige individer og et menneskeligt fællesskab,« skriver Kristian Jensen, Mette Bock og Mai Mercado.