Ministerrokaden er på plads

Så er ministerposterne fordelt. Se navnene på de nye ministre her.

Fra venstre: Dan Jørgensen (S) bliver nye fødevareminister, Holger K. Nielsen (SF) bliver udenrigsminister, Karen Hækkerup (S) bliver justitsminister og Jonas Dahl (SF) bliver skatteminister. Fold sammen
Læs mere

En af de mest dramatiske uger i SRSF-regeringens levetid toppede i dag, da regeringstoppen sent onsdag aften blev enige om en rokade, der involverer flere af regeringens topministre, erfarer Berlingske.

Efter sene forhandlinger i Statsministeriet blev partierne enige om at beholde deres respektive ministerposter, men sætte nye ansigter ind i flere af de toneangivende ministerier.

Ifølge Berlingskes oplysninger bliver tidligere SF-formand Holger K. Nielsen Danmarks nye udenrigsminister, efter at Villy Søvndal (SF) meddelte, at han ikke bare stopper som udenrigsminister, men helt forlader dansk politik af helbredsmæssige årsager.

SFs hidtidige politiske ordfører, Jonas Dahl, bliver forfremmet til skatteminister, mens Pia Olsen Dyhr (SF) bliver i Transportministeriet. Dyhr får dog en ny rolle, idet hun får en plads i regeringens magtfulde økonomiudvalg og samtidig bliver »koordinerende minister« i SFs top. Det betyder, at hun bliver SFs chefforhandler, når der skal landes store økonomiske aftaler som eksempelvis finanslov eller skattepakker, der traditionelt har budt på store sværdslag i regeringstoppen. Holger K. Nielsen overtager Dyhrs plads i regeringens koordinationsudvalg.

Netop Pia Olsen Dyhrs plads i det såkaldte ø-udvalg var ifølge Berlingskes oplysninger genstand for en af de største diskussioner under aftenens forhandligner i Statsministeriet.

Hentes hjem fra Bruxelles

Blandt Socialdemokraterne overtager Karen Hækkerup den prestigefyldte post som justitsminister efter Morten Bødskovs exit. Hækkerup er tidligere socialdemokratisk retsordfører og demonstrerede som integrations- og socialminister, at hun er optaget af at sætte en værdipolitisk dagsorden. Og så er hun en klassisk højrefløjssocialdemokrat, som vil kunne videreføre tidligere justitsminister Morten Bødskovs (S) stramme kurs i rets- og udlændingepolitikken.

Den store overraskelse i kabalen var, at Dan Jørgensen (S) overtager Hækkerups post som fødevareminister. Den 38-årige Dan Jørgensen er født og opvokset på Fyn, har siddet i Europa-Parlamentet siden 2004 og er tidligere formand for Frit Forum. Jørgensen var spidskandidat for Socialdemokraterne ved Europaparlaments-valget i 2009 og har særligt beskæftiget sig med miljøpolitik og klima. Dan Jørgensen har tidligere kørt en hård stil overfor fødevareindustrien og har blandt andet foreslået at mærke buræg ligesom cigaretpakker.

Dermed bliver Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke heller ikke minister i denne omgang, selv om flere socialdemokrater vurderede, at han »stod for tur«.

En turbulent periode

Ifølge Berlingskes oplysninger var flere scenarier onsdag i spil for de tre regeringspartier. I løbet af dagen i går viste de Radikale ifølge Berlingskes oplysninger interesse for udenrigsministerposten. Men prisen var sat for højt fra SFs side.

De Radikale har tidligere været interesseret i at finde en ny post til den radikale næstkommanderende, Morten Østergaard. Som uddannelsesminister er han raget uklar med mange studerende på landets universiteter efter SU-reformen og den såkaldte fremdriftsreform, der skal få de unge hurtigere igennem uddannelserne. En sådan, større rokade afhang af, om S eller R kunne tilbyde SFerne tilstrækkeligt interessante poster som modydelse. Men det lod sig ikke gøre, så Østergaard bliver som uddannelsesminister.

Selv om Østergaard langtfra er kendt som en udenrigspolitisk profil i dansk politik, har udenrigsområdet altid fascineret ham. I gymnasiet fik han eksempelvis kaldenavnet »Morten Morten Østergaard« opkaldt efter den daværende FN-generalsekretær Boutros Boutros Ghali.

Ministerrokaden er den foreløbige kulmination på en turbulent periode for regeringen, der har været præget af flere skandalesager. Det kulminerede foreløbigt, da Enhedslisten tirsdag ikke længere havde tillid til Morten Bødskov (S) som justitsminister og dermed reelt sparkede ministertaburetten væk under statsministerens tro løjtnant i det store regeringsparti.

Da Villy Søvndal (SF) samtidig valgte at trække sig fra udenrigsministerposten på grund af sit helbred, fik regeringstoppen endnu en tung ministerpost på forhandlingsbordet. For tre uger siden valgte Christian Friis Bach (R) at forlade Udviklingsministeriet efter at have talt usandt til Folketinget om Venstres leder, Lars Løkke Rasmussens, luksusrejser som formand for den grønne tænketank GGGI.

En højst usædvanlig uge

Statsminister Helle Thorning-Schmidt stod i går fast på, at sagerne ikke siger noget generelt om regeringens situation.

»Der er ikke nogen sammenhæng imellem sagerne, men det siger sig selv, at ministre skal tale fuldstændig sandt til Folketinget. Det har justitsministeren også beklaget, og så er der en parlamentarisk konsekvens,« sagde hun.Anerkender du, at I ser noget ramponeret ud?»Altså, det er ikke de bedste dage for regeringen, når man mister en dygtig justitsminister,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

At der har været tale om en usædvanlig uge i dansk politik, fik SF-formand Annette Vilhelmsen demonstreret tydeligt onsdag for rullende kameraer under afslutningen på et mere end tre timer langt samråd i Folketingets Socialudvalg.

Samrådet havde i forvejen potentiale til at koste Vilhelmsen ministerposten, fordi det omhandlede sagen om urent trav i forbindelse med millionstøtte til Lisbeth Zornig Andersens projekt »Stemmer på kanten«.

Efter mødet ænsede ministeren, ikke at mikrofonen stadig var tændt.

»Jeg kampsveder,« berettede hun til sin partikollega Anne Baastrup, der ville vide, om hun nu skulle videre for at drøfte Villy Søvndals afgang.

SF-formanden svarede ikke på spørgsmålet, men udbrød:

»Jeg kan godt sige dig, Anne. Den her uge, ik’. Den har været sindssyg. Det ér sindssygt. Og jeg skal hele tiden, du ved. Alle kigger hen på mig - hvad synes du selv? Og hvad synes jeg så?« lød det fra Annette Vilhelmsen.