Ministerium udskyder afgørelse og fortsætter mørklægning af centrale coronadokumenter

Sundhedsministeriet har ved hjælp af en juridisk finte siden juli mørklagt centrale dokumenter om håndteringen af coronavirus. Ministeriet har genovervejet beslutningen siden december, men er endnu ikke nået frem til en afgørelse, selvom man forventede det inden udgangen af februar.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er siden juli sluppet for give offentligheden indblik i faglige vurderinger fra de centrale sundhedsmyndigheder om regeringens håndtering af coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Siden juli har samtlige centrale sundhedsmyndigheder, herunder Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut (under ledelse af Sundhedsministeriet) anvendt et juridisk kneb, der gør det meget vanskeligt for pressen, borgere, forskere og politikere at få adgang til en række oplysninger om indsatsen mod coronavirus. Herunder, om regeringens tiltag bygger på anbefalinger fra sundhedsmyndighederne.

Det er sket, på trods af at det juridiske grundlag for den manøvre er blevet kaldt »højst tvivlsomt« af eksperter, og at Sundhedsministeriet i månedsvis selv har været i tvivl om gyldigheden.

Sundhedsministeriet har genovervejet afgørelsen siden december og forventede en endelig afklaring inden udgangen af februar, men ministeriets jurister »arbejder stadig« på spørgsmålet, oplyser de til Berlingske.

Dermed fortsættes mørklægningen af centrale dokumenter om de faglige grundlag for håndteringen af coronavirus, der nu har været utilgængelige for offentligheden i snart ni måneder.

»Det må være bevidst«

Manøvren går ud på, at Sundhedsministeriet i juli udsendte et notat om, at myndighederne skulle behandle anmodninger om aktindsigt relateret til håndteringen af coronavirus efter offentlighedsloven i stedet for den såkaldte miljøoplysningslov, som praksis ellers havde været siden marts.

Offentlige myndigheder, især statslige, har i offentlighedsloven mulighed for at undlade at udlevere dokumenter og oplysninger, hvis de oplysninger på nogen måde er blevet brugt eller skal bruges til at informere og oplyse den ansvarlige minister på området – i disse sager fortrinsvis sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

I praksis betyder det, at store dele af de faglige grundlag for regeringens håndtering af pandemien er mørklagt.

Sundhedsministeriet har tidligere oplyst til Berlingske, at den lange behandlingstid på genovervejelsen af spørgsmålet skyldes opgavens kompleksitet. Men den forklaring købes ikke af offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen:

»Det er dybt kritisabelt, at Sundhedsministeriet har trukket beslutningen ud så længe. Der er ingen tvivl om, at de har været vidende om, at det er helt afgørende for offentlighedens mulighed for aktindsigt,« sagde han til Berlingske i starten af februar og henviste til, at ministeriet allerede i september blev gjort opmærksom på det tvivlsomme grundlag bag beslutningen:

»Det giver overhovedet ingen mening, at det skal tage over et halvt år at vurdere, om dokumenter relateret til håndteringen af coronavirus er miljøoplysninger eller ej. De trækker det ud og undlader at tage stilling, hvilket må være helt bevidst. Og det er selvfølgelig dybt, dybt kritisabelt.«

Sundhedsministeriet vil ikke garantere noget, men forventer en endelig afklaring inden for et par uger.