Ministerium har begået fejl i sager om sikkerhedsgodkendelse

Justitsministeriets departement har undladt at behandle en række sager i henhold til forvaltningsloven.

Arkivfoto: Justitsministeriets departement har begået fejl i behandlingen af sager om ansatte i private virksomheder, der skulle have sikkerhedsgodkendelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsministeriets departement har begået fejl i behandlingen af sager om ansatte i private virksomheder, der skulle have sikkerhedsgodkendelse. Virksomhederne har udført opgaver for departementet.

Det kan betyde, at nogle ansatte fra virksomhederne – måske – uberettiget kan have fået afslag på en sikkerhedsgodkendelse.

I alt 41 personer har fået besked om, at der har været fejl i deres sager, oplyser Justitsministeriet onsdag på sin hjemmeside.

»Fejlen består i, at Justitsministeriet ikke har behandlet sådanne sager som afgørelser i forvaltningslovens forstand,« lyder det i meddelelsen på hjemmesiden.

Konkret betyder det, at Justitsministeriet for eksempel ikke har foretaget en partshøring, inden ministeriet har givet afslag på en sikkerhedsgodkendelse eller har tilbagekaldt en sikkerhedsgodkendelse, der allerede var blevet givet.

Ministeriet har heller ikke sendt afgørelsen direkte til den person, som har søgt om en sikkerhedsgodkendelse, eller som har fået en sikkerhedsgodkendelse tilbagekaldt.

Ministeriet har heller ikke givet en begrundelse for de enkelte afslag eller tilbagekaldelser.

»Fejlen kan betyde, at Justitsministeriets afgørelser om afslag på sikkerhedsgodkendelse eller tilbagekaldelse af en sikkerhedsgodkendelse er ugyldige, og at ministeriet derfor skal træffe en ny afgørelse.«

»Det indebærer dog ikke nødvendigvis, at sagens udfald vil blive anderledes,« skriver Justitsministeriet.

Justitsministeriet oplyser til Ritzau, at man har skrevet til 41 personer, hvis sager ministeriet vurderer har grundlag for at kunne blive genstand for en ny vurdering.

Disse sager er fra de seneste tre år, hvilket er et snit, Justitsministeriet har lavet på baggrund af forældelsesfristen på netop tre år.

/ritzau/