Ministerier bruger millioner på coaching af mellemledere

Ministerierne spenderer hvert år millioner af kroner på at sende ansatte på kurser i personlig udvikling og til samtaler med coaches. Effekten er tvivlsom, siger psykologiprofessor.

Slotsholmen, deriblandt Christiansborg og Justitsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Regeringens ministerier bruger millioner af kroner på coaching af mellemledere. Det viser en omfattende aktindsigt, som Avisen.dk har foretaget. Flere eksperter siger, at effekten af coaching er tvivlsom, og at markedet er helt ureguleret, da alle kan kalde sig coach.

Ministeriernes samlede regning for rådgivning i personlige udvikling i 2014, 2015 og de første ti måneder af 2016 lander på omkring 5,5 millioner kroner. Det viser en aktindsigt i fakturaer, som Avisen.dk har søgt hos samtlige ministerier.

Men timerne hos coaches handler i lav grad om selvrealisering og i høj grad om lappeløsninger, lyder det fra professor i Ledelsesfilosofi ved Copenhagen Business School, Ole Fogh Kirkeby.

- Det er en indikator for dårligt arbejdsmiljø i det offentlige. Når der rundt om i det offentlige er en del, som har deres egne mentorer og coaches på mellemlederniveau og opefter, så er det, fordi de er presset, siger han til Avisen.dk.

Psykologiprofessor ved Aalborg Universitet Svend Brinkmann sætter også spørgsmålstegn ved, om timerne i stolen hos en coach har noget effekt.

- Det er et helt frit marked. Enhver kan kalde sig coach og ekspert i coaching. Det er fuldstændig ureguleret. Men hvis man ikke ved det, kan man falde for hvad som helst, siger han til Avisen.dk.

Ledelsesekspert og cand. merc Christian Ørsted, der i tyve år har rådgivet ledere og virksomheder, er enig i, at man ikke skal kaste sig i armene på den første og den bedste coach.

- Coaching kan være alt lige fra totalt Wild West, hvor en eller anden har slået sig ned på egen hånd til nogle, som er virkelig dygtige og veluddannede, siger han.

Den kritik anerkender Andreas Bering, direktør i Copenhagen Coaching Center, et af de firmaer, som ministerierne bruger.

- Det er jo ikke nogen beskyttet titel, for du kan gå ud og coache en i morgen, hvis du synes, det er sjovt, siger han.

Der er stor forskel på, hvilken bagage coacherne kommer med. En søgning på google viser, at kurser, der munder ud i et coachcertifikat, varer alt lige fra otte dage til to år.

Moderniseringsstyrelsen, der arbejder for at skabe en mere effektiv offentlig sektor, kan ikke vurdere ministeriernes samlede indkøb af coaches, fastslår styrelsens direktør Poul Taankvist i et skriftligt svar til Avisen.dk. Det handler om konkrete vurderinger.

'Den enkelte myndighed vurderer selv deres behov for ledelses- og kompetenceudvikling. Det betyder, at beslutningen om køb af coaching og personlig udvikling træffes i den enkelte myndighed ud fra opgaver og behov,’ skriver han i en mail.

Ifølge Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, er det dog relevant at holde øje med, hvor mange penge ministerierne bruger på coaching.

- Det er mange penge, og der er man nødt til at kigge på, hvor mange, der har været igennem, og hvad pengene er brugt på. Men det er vigtigt, at der er noget ledelse i departementerne, der kan få ført den siddende regering, opposition og støttepartis politik rigtigt ud i livet, siger han.