Ministerie ville lade beboere bo i skadelig støj fra kampfly

Forsvarsministeriet arbejdede indtil i sommer på en plan om at lade kampfly larme over tilladt støjgrænse.

Et F-35 kampfly over en amerikansk base i Arizona. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Helt indtil juli i år planlagde Forsvarsministeriet uden Folketingets vidende at lade de nye danske F-35-kampfly larme ud over statens tilladte støjgrænser.

Det ville i så fald betyde, at beboere i området omkring Skrydstrup kunne risikere at komme til at leve i sundhedsskadelig støj.

Det skriver Jyllands-Posten mandag.

Af en aktindsigt, som avisen er kommet i besiddelse af, fremgår det, at ministeriet umiddelbart inden sommerferien regnede med, at 41 boliger i Skrydstrup og omegn ville blive ramt af overskridelser fra flystøjen fra F-35-flyene.

Alligevel ønskede Forsvarsministeriet sammen med Haderslev Kommune at udstede en dispensation. Den ville betyde, at F-35-flyene kunne støje over grænseværdierne, uden at borgerne blev spurgt.

Det viser et referat fra et lukket møde mellem Haderslev Kommune og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Tidligere har Jyllands-Posten afsløret, at Forsvarsministeriet i over to år tilbageholdte en støjrapport med kritiske oplysninger om flyets støjgener for Folketinget.

Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing kalder de nye oplysninger alvorlige. Han peger på, at de kritiske oplysninger om kampflyene først er kommet frem, efter at beslutningen om at købe er truffet.

- Oplysningerne kunne have påvirket den politiske debat om sagen i Folketinget. Der skal være mulighed for, at de folkevalgte skal kunne argumentere for deres sag og prøve at få påvirket flertallet. Så det er alvorligt, siger han.

Han bakkes op af Jørgen Albæk Jensen, professor på juridisk institut på Aarhus Universitet. Han mener samtidig, at den daværende forsvarsminister har overtrådt ministeransvarsloven.

- Så væsentlige oplysninger kan man ikke undlade at give Folketinget på et tidspunkt, hvor man er ved at beslutte en så massiv investering, siger han.

Ann Kjemtrup, kontorchef og chef for Rådgivningsafdelingen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, afviser kritikken. Hun siger, at det er helt normalt, at store virksomheder søger dispensation fra gældende støjregler.

- Vi har også gjort det med F-16-flyet. Det var i 1999. Og dengang fik vi lov til at overskride grænseværdien ved 32 boliger, siger hun.

/ritzau/