Ministerhold skuffer vælgerne

Regeringen mangler opbakning fra befolkningen. Statsminister Lars Løkke Rasmussen risikerer efterlønsnederlag.

Statsministeren Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer sit nye hold på Amalienborg. Ikke alle ministrene er vælgernes kop te. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

Med under et år til næste folketingsvalg er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under hårdt pres for at få genskabt danskernes tillid til VK-regeringen.

Selv om det kun er ti måneder siden, at Løkke gennemførte den mest omfattende ministerrokade i VK-regeringens tid, så mener vælgerne, at det nye ministerhold klarer sig markant dårligere end det forrige. Det viser en ny Gallup-måling for Berlingske Tidende, hvor danskerne giver karakteren 6,3 for regeringens indsats i 2010 mod 7,4 året før bedømt på 13-skalaen. V-gruppeformand Kristian Jensen mener, at den hårde medfart skyldes den økonomiske krise.

Thomas Larsen: Løkke i historisk satsning

»Jeg tror, det er den generelle økonomiske situation, der påvirker danskernes vurdering af ministerholdet. I flere ministerier har det været nødvendigt at gennemføre upopulære beslutninger,« siger han.

Den konservative leder, udenrigsminister Lene Espersen, er regeringens mest upopulære minister, men også miljøminister Karen Ellemann (V) og undervisningsminister Tina Nedergaard (V) får en dårlig bedømmelse af vælgerne. Kulturminister Per Stig Møller (K), klimaminister Lykke Friis (V) og sundhedsminister Bertel Haarder (V) får de bedste karakterer af danskerne.

Selv om befolkningens tillid til regeringen er faldet markant, risikerer statsministeren at indlede det nye år med endnu et nederlag. Det forventes, at Løkke i sin nytårstale vil opfordre partierne bag det såkaldte velfærdsforlig til at lave en reform af efterlønnen. Det er der ikke flertal for på nuværende tidspunkt, hvor både S, SF og DF er imod forringelser.

LÆS OGSÅ: V: Svære valg skal træffes i 2011

»Vores politik er at holde fast i velfærdsforliget. Det skaber usikkerhed, hvis vi begynder at lave om på de varsler om forhøjelse af efterlønsalderen, vi gav dengang,« siger Kristian Thulesen Dahl, gruppeformand for DF.

S opfordrer statsministeren til at udskrive valg: »Hvis regeringen er så desperat og har så lidt styr på dansk økonomi, at statsministeren vil begå løftebrud og forringe efterlønnen, så kan han lige så godt udskrive det valg hurtigst muligt,« siger finansordfører Morten Bødskov (S).