Ministergæt – hvem havde ret og hvem tog fejl?

Indtil Mette Frederiksen i går offentliggjorde landets nye regering, har mange kyndige folk gættet på, hvem der ville lande de forskellige ministerposter. Men hvor ramte de rigtigt - og hvor tog de helt fejl? Berlingske gennemgår deres bud.

Her står den nye regering efter den var blevet præsenteret på Amalienborg torsdag den 27. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Torsdag fik Danmark en ny regering. En socialdemokratisk mindretalsregering med Mette Frederiksen i spidsen som statsminister og 19 ministre bag sig.

Mette Frederiksens ministerliste indeholder ikke bare en række tidligere ministre som Nick Hækkerup, Magnus Heunicke og Morten Bødskov, men også debutanter som Peter Hummelgaard og Pernille Rosenkrantz-Theil er blevet ministre.

Syv ud af 20 ministre er kvinder, mens to er hentet uden for Christiansborg. Det drejer sig om Jeppe Kofod, der sidder i Europa-Parlamentet, som bliver udenrigsminister, og Joy Mogensen, der er borgmester i Roskilde Kommune. Hun er udnævnt til kultur- og kirkeminister.

Op til folketingsvalget og igen lige indtil, den nye regering blev offentligt, har mange politiske kommentatorer og andre kyndige folk bidraget til spændingen med deres bud på, hvilke politikere der skulle komme til at sidde i hvilke ministerier.

En af de poster, der ikke herskede nogen tvivl om inden valget, var, at Henrik Sass Larsen ville blive finansminister. Men nu hvor han har sygemeldt sig, er det Nicolai Wammen, der indtager den magtfulde post.

Mange navne udenfor Folketinget har også været i spil, herunder Joy Mogensen. Men også navne som Sophie Hæstorp Andersen (S), tidligere medlem af Folketinget og nuværende regionsrådsformand i Region Hovedstaden og Thomas Gyldal Petersen (S), der er borgmester i Herlev Kommune, er gået igen i kommentatorernes spådomme, selvom ingen af de to fik et opkald fra Mette Frederiksen onsdag aften.

Det gjorde Peter Hummelgaard til gengæld, som nu er beskæftigelsesminister, selvom mange troede, han ville blive politisk ordfører for partiet.

Så hvor skød de forskellige rigtigt, og hvor ramte de helt ved siden af?

Læs mere herunder.

Henrik Qvortrup

»Der er 3-4 stykker, som jeg er fuldstændig sikker på modtager det her berømte opkald fra Mette Frederiksen. Hun behøver såmænd ikke engang at ringe, for hun har nok allerede snakket med dem,« sagde politisk kommentator Henrik Qvortrup i denne video, inden han remsede Nicolai Wammen, Dan Jørgensen og Nick Hækkerups navne op.

Og helt rigtigt er de alle tre blevet ministre.

Det store spørgsmål, mente han, var, om Nicolai Wammen blev udenrigsminister, som han var meget overbevist om, Wammen ønskede, eller om han indtog Finansministeriet efter Henrik Sass Larsen trak sig selv ud af ligningen.

Qvortrup følte sig også nogenlunde sikker på, at den populære Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen ville blive hevet ind, da han blandt andet har stået ved Mette Frederiksens side, da hun præsenterede velfærdsudspillet. Det blev dog ikke til en ministerpost til Gyldal.

Til gengæld pegede han på, at Mette Frederiksen bliver en af få kvinder i en regering, der bliver domineret af mænd, men at hun kunne forbedre kønsfordelingen ved »at hive nogle kaniner op af hatten.« Og ganske rigtigt består Regeringen Mette Frederiksen af 65 procent mænd og 35 procent kvinder.

Han nævnte også Roskildes borgmester Joy Mogensen som et godt bud og Lea Wermelin, der er rigtig populær på Bornholm. Og de blev henholdsvis kultur- og kirkeminister og miljøminister.

Jarl Cordua

Politisk kommentator Jarl Cordua kom med nogle få bud i BT for et par dage siden.

Hans liste så ud som følger:

Finansminister: Nicolai Wammen - Helt rigtigt. Efter Henrik Sass Larsen sygemeldte sig, har mange været sikre på, at Nicolai Wammen fik den magtfuldte post som finansminister.

Justitsminister: Trine Bramsen -  Forkert. Den her var Jarl Cordua ret sikker på, men hun er altså blevet forsvarsminister.

Social- og børneminister: Pernille Rosenkrantz-Theil - Delvis rigtigt. Hun er blevet børne- og undervisningsminister.

Minister for udlændinge og integration: Matthias Tesfaye - Korrekt.

Kulturminister: Mogens Jensen - Forkert. Som Jarl Cordua skriver, var der nemlig rigtig mange, der regnede med, at Mogens Jensen ville blive kulturminister, men han er altså blevet minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde.

Miljø- og klimaminister: Dan Jørgensen - Delvis rigtigt. Dan Jørgensen er klima-, energi- og forsyningsminister, mens miljø er blevet et selvstændigt ministerium, som Lea Wermelin nu sidder i spidsen for.

Transportminister: Magnus Heunicke eller Rasmus Prehn - Forkert. Den her var Jarl Cordua også usikker på, men Danmarks nye transportminister hedder Benny Engelbrecht.

 

Uffe Tang

DRs politiske korrespondent Uffe Tang var lidt mere forsigtig og kom med sine bud på, hvem der meget sandsynligt ville lande en ministerpost i Mette Frederiksens regering og ikke hvilke poster, de ville lande.

Han har spillet sine kort rigtigt.

Uffe Tang skød  på Nicolai Wammen, Dan Jørgensen, Nick Hækkerup, Morten Bødskov, Pernille Rosenkrantz-Theil og Mattias Tesfaye, som alle er blevet ministre. Og dem, han var mindre sikker på - Astrid Krag, Benny Engelbrecht og Magnus Heunicke - er også blevet ministre.

Trænger du til en opfriskning, kan du se hele ministerlisten her.

 

Andreas Karker

BTs politiske redaktørs bud på mulige ministre kom inden valget, og eftersom Henrik Sass Larsen først sygemeldte sig efter valget, rykker det lidt rundt på hans kabale.

Andreas Karker spåede modsat Jarl Cordua Nick Hækkerup som justitsminister og Trine Bramsen som forsvarsminister, hvilket er helt rigtigt. Dog var hans førstebud på en forsvarsminister Henrik Dam Kristensen, der nu er formand for Folketinget.

Af mulige ministre uden for Folketinget havde Karker kun Thomas Gyldal Petersen på listen, som han mente kunne blive økonomi- og indenrigsminister. Det blev han ikke, og den post findes i øvrigt ikke længere. Økonomi hører nu efter alt dømme under Finansministeriet, mens indenrigsområdet er blevet slået sammen med socialområdet, som Astrid Krag sidder i spidsen for.

Til gengæld er han den første, Berlingske er faldet over, der helt korrekt har spået Kaare Dybvad til at blive boligminister - og ikke har placeret bolig i et samlet ministerium med transport.

Han er også en af de få, der har Peter Hummelgaard på sin liste over mulige ministre - og endda som andetbud til posten som beskæftigelsesminister, som han nu besidder.

Se hele hans listen her.

Thomas Funding

Avisen Danmarks politiske redaktør ramte skræmmende præcist med, hvilken post Dan Jørgensen ville komme til at besidde, inden det blev offentliggort.

Fundings bud var, at Dan Jørgensen var en oplagt kandidat til at blive minister for et nyoprettet grønt superministerium, der skal sikre den grønne omstilling. Og med Dan Jørgensens nye titel som klima-, energi- og forsyningsminister får han vist ret. Til det hører også, at Dan Jørgensen som klima-, energi- og forsyningsminister kommer til at sidde i Regeringens økonomiudvalg, hvor de vigtigste beslutninger om landets økonomi bliver truffet. Det er ikke set før.

Med Henrik Sass Larsens exit mente han dog, at nu justitsminister Nick Hækkerup kandiderede til at blive udenrigsminister, fordi Nicolai Wammen ville blive finansminister. Og dermed mente han som flere andre at Trine Bramsen var i spil som justitsminister, men hun er blevet forsvarsminister. Og Jeppe Kofod fra Europaparlamentet er blevet udenrigsminister.

Udover det gættede han på færre ministerier - det blev til 20 mod VLAK-regeringens 22 - og at Mette Frederiksen ville hente flere kvindelige ministre udefra, da hun nok ville forsøge at skabe balance i kønsfordelingen, men kan finde en del flere kvalificerede mænd end kvinder i sin folketingsgruppe.

Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune, blev dog den eneste kvinde, der blev hentet ind udefra, og Mette Frederiksens regering er ikke blevet kønsbalanceret. Den består af 35 pct. kvinder, hvilket allerede har fået kritik. af både SF's formand Pia Olsen Dyhr og af Kvinfo.

Her kan du læse, hvem der er blevet minister.