Minister vil stramme lovgivning efter Falck-skandale

Det er urimeligt, at Falck kun kan dømmes ude i to år efter lovbrud, mener innovationsminister Sophie Løhde.

Den offentlige sektor skal kunne ophæve en kontrakt med en virksomhed, der er dømt for lovbrud, mener innovationsminister Sophie Løhde (V). (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil have strammet lovgivningen, så det offentlige kan ophæve en kontrakt med en virksomhed, der er dømt for lovbrud.

Det siger hun til DR Nyheder i kølvandet på sagen om Falcks kampagne mod konkurrenten Bios.

- Jeg synes ikke, reglerne er stramme nok, som de er i dag, siger ministeren.

Dømte virksomheder skal også kunne udelukkes fra offentlige udbud i længere tid, end de kan i dag.

- At man kan blive dømt og så bare fortsætte sit samarbejde inden for en kontrakt med en offentlig virksomhed, fuldstændig som om intet var hændt, det tror jeg, alle synes, er stødende, siger Sophie Løhde.

Konkurrencerådet har politianmeldt Falck for at have misbrugt sin markedsposition til at presse ambulancekonkurrenten Bios fra Holland ud af det danske marked.

Gennem spin, negativ omtale i pressen og en kampagne på sociale medier gjorde Falck det svært for den nye konkurrent, som i 2016 blev erklæret konkurs.

Hvis Falck straffes for brud på konkurrenceloven, kan virksomheden blive udelukket fra at deltage i udbud i fremtiden.

Men danske regioner kan kun udelukke et selskab fra at byde i to år.

Og da Falck har kontrakter med regionerne, der har op til fem års løbetid, kan selskabet have udstået karantænen før næste udbudsrunde af ambulancekørsel.

Men det er er helt forkert, fordi sagen dermed ikke får konsekvenser for Falck, mener Sophie Løhde.

- Derfor er vi også nødt til at se på, hvordan vi kan stramme reglerne på området, så vi eksempelvis kan udelukke tilbudsgiver fra at kunne afgive bud på offentlige opgaver, siger hun.

Den offentlige sektor skal i fremtiden også have mulighed for at annullere kontrakter med straffede virksomheder, mener hun.

Falck selv erkender, at selskabet i 2014-15 handlede på en måde, der er "helt uacceptabel." Men tingene er anderledes i dag, lyder det.

- Vi har i dag en ny ledelse og et andet nyt syn på konkurrence. Vi ønsker konkurrence både ude og hjemme, siger Jakob Riis, topchef i Falck, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Hvis der er behov for skærpede sanktioner, er det helt fint med os. Vi er et helt andet sted i dag. De ting, der foregik i 2014 og 2015, kommer ikke til at gentage sig i Falck. Det kan jeg garantere, siger han.

/ritzau/