Minister vil kulegrave firmasnyd i dagpengesystemet

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er træt af sager om kommuner, der ikke overholder loven, og giver private firmaer ret til at træffe afgørelser om udbetaling af sygedagpenge.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er i samråd om private aktører håndtering af sygedagpengesager onsdag d.2.maj 2012 på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil nu have Ankestyrelsen til at kortlægge hele området omkring brug af private firmaer i sygedagpengesager. Det meddelte hun under et samråd i Beskæftigelsesudvalget onsdag.

Samrådet var blandt andet foranlediget af en sag fra Syddjurs Kommune, der har samarbejdet med Varda Jobservice. Her har det private firmas sagsbehandling været ugyldig, og 137 sygedagpengesager skal nu gå om.

- Det er indiskutabelt, at det er ulovligt, hvis en kommune lader en privat aktør afgøre, om en borger har ret til sygedagepenge eller ej. Men det er ikke første gang, at vi ser denne her type sager, og det er absurd, at jeg som minister skal indskærpe over for kommunerne, at loven overholdes, men det er åbenbart også en del af min opgaveportefølje, sagde Mette Frederiksen.

Hun vil nu tage kontakt til Kommunernes Landsforening for at få drøftet, hvordan man fremover sikrer, at kommunerne overholder loven.

- Viser det sig, at der er kommuner, som bevidst overtræder loven, må de kommunale tilsynsmyndigheder gå ind i sagen, sagde ministeren.

Minister vil til bunds

Samtidig vil hun bede Ankestyrelsen om at undersøge, hvad det reelle indhold er i de kontrakter, som pt. indgås mellem kommuner og private.

- Undersøgelsen skal afdække, om der er problemer i det. Når vi har et overblik, vil det vise sig, om der er yderlige behov for at handle, sagde Mette Frederiksen.

Selv om ministeren vil til bunds i ulovligheder på området, vil hun dog ikke tage generelt afstand fra brug af private firmaer på området.

- Selv om loven ikke er blevet til i min ministertid, har jeg intet ideologisk imod at bruge private firmaer, hvis de kan være med til at bringe syge borgere tilbage på arbejdsmarkedet igen.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl, der havde kaldt ministeren i samråd, var bekymret over eksempler på såkaldte »no cure - no pay«-løsninger, hvor kommunerne indgår en akkordlignende aftale med et firma, der får flere penge, hvis det hurtigere bringer folk tilbage til arbejdsmarkedet.

Mette Frederiksen så ikke umiddelbart noget problem i det, hvis kvaliteten af arbejdet ellers er i orden, og loven bliver overholdt.

Ifølge reglerne er det alene Jobcentret og dermed de kommunale myndigheder, der kan afgøre, om en borger har ret til sygedagpenge. Hvis et privat firma i sit opfølgende arbejde med den syge når frem til, at han eller hun ikke længere er berettiget til den offentlige ydelse, skal de indberette det til kommunen.

- Og her er det ikke nok, at en sagsbehandler så blot åbner en mappe og skriver under, lød det fra Mette Frederiksen.

Varda Jobservice har også været hyret i Haderslev Kommune, men blev fyret på grund af fusk med offentlige midler. For nylig har firmaet ifølge avisen.dk indgået en aftale med Hedensted Kommune.