Minister vil kulegrave akutberedskaber

DR's afdækning af fejl hos Akuttelefonen 1813 i hovedstaden udløser nu stor undersøgelse

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) ønsker en kulegravning af akuttelefonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann sætter nu Sundhedsstyrelsen til at lave et større serviceeftersyn af Akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden og lægevagterne i resten af landet.

Det sker efter DR's afsløring af, at der indberettes langt flere alvorlige fejl, eller utilsigtede hændelser, hos Akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden end hos lægevagterne i resten af landet.

- Jeg synes, det er lidt mærkeligt, at der er de her store forskelle på de utilsigtede hændelser, siger Karen Ellemann til DR Nyheder

- Det kan der sikkert være mange faglige forklaringer på, men jeg synes, det er ret vigtigt at få det belyst.

Sidste år blev der indberettet 43 alvorlige utilsigtede hændelser for Akuttelefonen 1813 i hovedstaden, mens det tilsvarende tal var 21 for lægevagterne i resten af landet, viser tal som DR Nyheder har bragt.

Det fik flere eksperter til at opfordre til en tilbundsgående undersøgelse, der sammenligner vagtordningerne på tværs af landet. Og netop sådan en sammenligning på tværs er meget vigtig, mener den fungerende sundhedsminister.

Hun peger på, at det er ti år siden, at de fem regioner blev oprettet, og at det derfor er passende, at Sundhedsstyrelsen giver deres akutberedskaber et serviceeftersyn for at se, om de er lige velfungerende overalt i landet.

Også Styrelsen for Patientsikkerhed har fokus på Akuttelefonen 1813. Ifølge Karen Ellemann vil styrelsen inden for kort tid komme på tilsynsbesøg hos Akuttelefonen 1813. Styrelsen skal blandt andet se nærmere på den elektroniske visitationsguide, som medarbejderne anvender, når patienter ringer ind.

Siden 2016 er tre teenagedrenge døde af smitsom meningitis på Region Hovedstadens hospitaler. I en af sagerne, om gymnasieleven Hans Michael Graham Petersen, har regionen erkendt, at det var en fejl, at 1813 ikke sendte en lægebil og en ambulance, da han ringede ind nytårsnat med livstruende symptomer på smitsom meningitis.

Tilsynschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, sagde i går til DR Nyheder, at der er plads til forbedringer hos 1813, bl.a. i forhold til den måde, de vurderer patienterne på. Og styrelsen har flere igangværende tilsynssager mod 1813.

Også Rigsrevisionen har en undersøgelse i gang af 1813, oplyser ministeren.