Minister vil have dagpenge-aftale på plads inden nytår

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen tror på, at Folketinget kan forhandle et bredt forlig på dagpengeområdet på plads inden årets udgang. Socialdemokraterne er klar til et travlt efterår.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen fotograferet onsdag den 5. august 2015 i og omkring Beskæftigelsesministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Det politiske efterår kan ende med at blive endnu mere travlt end først antaget.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) erklærer nemlig nu, at han tror på, at Folketinget kan lande et bredt forlig på dagpengeområdet inden årets udgang, skriver Avisen.dk.

»Ambitionen er at lande en politisk aftale om et nyt dagpengesystem inden nytår,« sagde Jørn Neergaard Larsen ifølge Avisen.dk på en LO-konference i Aalborg i sidste uge.

19. oktober kommer Dagpengekommissionen med sine anbefalinger til, hvordan dagpengesystemet kan nytænkes. Kommissionen blev nedsat af SR-regeringen, og dens anbefalinger skal være afsæt for de efterfølgende politiske forhandlinger, der ventes at blive særdeles svære.

LO-formand Harald Børsting sidder med i kommissionen, og han forventer også, at politikerne arbejder hurtigt, når anbefalingerne ligger klar. Han tror på, at et nyt dagpengesystem er forhandlet på plads »formentlig inden nytår«.

Dagpengekommissionen blev nedsat, da det viste sig, at konsekvenserne af VK-regeringens udskældte dagpengereform fra 2010 blev større end ventet. Reformen, der blev vedtaget med stemmer fra Dansk Folkeparti og de Radikale, halverede dagpengeperioden fra fire til to år og fordoblede genoptjeningskravet fra 26 til 52 uger.

I alt har 60.000 mistet retten til dagpenge siden januar 2013. Da reformen blev vedtaget, lød skønnet, at mellem 2.000 og 4.000 personer årligt ville opbruge deres dagpengeret.

På Socialdemokraternes kongres i Aalborg sidste weekend understregede Mette Frederiksen (S), at hun ønsker et opgør med den nuværende genoptjeningsperiode, der ifølge S-formanden skal være mere »retfærdig«.

»Når jeg siger, at den skal være mere retfærdig, betyder det selvfølgelig også, at der ikke skal være så stramme krav som i dag,« lød det fra Mette Frederiksen.

Partiets arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), erklærer sig da også parat til et efterår fuld af overarbejde.

»Hele mit efterår vil komme til at gå med dagpenge. Vi går ikke af vejen for at arbejde hurtigt, og det bliver ikke os, der kommer til at trække tingene ud,« siger han til Avisen.dk.