Minister vil bryde daginstitutioners kvindedominans

Hvis børnene kun møder kvinder i daginstitutionerne, giver det et skævt billede, siger ligestillingsminister Manu Sareen. Han vil bruge penge på at få flere mandlige pædagoger.

Kirke- og Ligestillingsminister, Manu Sareen, (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Kun syv procent af de kommunalt ansatte pædagoger er mænd, viser en opgørelse fra pædagogernes fagforening BUPL ifølge Politiken.

Det er et problem, mener ligestillingsminister Manu Sareen (R). Han vil derfor bruge 1,8 millioner kroner på projekter, der skal bryde kvindedominansen i daginstitutionerne.

»Jeg tror, børn har brug for at se, at mænd kan være omsorgsgivende i en daginstitution. Hvis de kun ser kvinder, giver det et skævt billede, og mændene vil mangle som rollemodeller,« siger han til Politiken.

Det svinger meget fra kommune til kommune, hvor ofte man møder en mandlig pædagog på børnehavens legeplads. Mens daginstitutionerne i Københavns Kommune i gennemsnit kan mønstre 18,5 procent mandlige pædagoger, hvilket er den højeste andel i landet, er blot fem ud af 226 pædagoger i Køge Kommune mænd - det svarer til 2,3 procent.

BUPL er enig med ministeren i, at der mangler mænd.

»Når der i nogle kommuner er så få mandlige pædagoger, står vi med et stort problem, der skal løses. Vi kender ikke årsagerne, men det bør undersøges,« siger næstformand Birgitte Conradsen til Politiken.

Kommunernes Landsforening (KL) savner også flere mænd:

»Jeg synes, at man i nogle kommuner skulle lave undersøgelser, hvor man spørger de mænd, der allerede er ansat som pædagoger, om de har bud på en rekruttering, så flere mænd søger børneinstitutionsområdet,« siger Jane Findahl (SF), der er formand for børn og unge-udvalget i KL.