Minister: Vi gør meget for landdistrikterne

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen afviser Vestres kritik af regerings indsats for landdistrikterne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hans Christian Schmidt (V), formand for folketingets udvalg for landdistrikter og øer, retter en hård kritik mod regeringens indsats for landdistrikterne. Den er gået i stå, og regeringen bør genindføre den såkaldte nedrivningspulje, lyder det. Men kritikken er forfejlet, mener minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S).

- De borgerlige partier havde jo i teorien selv nedlagt puljen. Hans Christian Schmidt var minister, så det kan ikke komme bag på ham, at det var en engangspulje, siger Carsten Hansen.

Hans Christian Schmidts kritik kommer efter, at Jyllands-Posten tirsdag kunne fortælle, at kommunerne i stadig højere grad døjer med faldefærdige huse. Han kritiserer blandt andet regeringen for at have nedlagt den midlertidige nedrivningspulje på i alt 250 millioner, der i 2010 og 2011 sikrede kommunerne økonomisk støtte til nedrivninger.

Carsten Hansen anerkender, at Venstre i deres forslag til den nye finanslov ville afsætte 100 millioner ekstra.

- Men man ville tage dem fra forebyggelsespuljen. Det vil sige, at de ville flytte dem fra syge mennesker til ruiner, og det, synes jeg faktisk, er usympatisk, siger ministeren.

I stedet har Carsten Hansen foreslået at omlægge byfornyelsesmidlerne, så der bliver flere penge til byer med mindre end 10.000 indbyggere. Fremover skal de mindre byer have op til 75 millioner mod 22 millioner i dag, mener han.

Den blivende pulje skal gøre det nemmere for kommunerne at planlægge langsigtede indsatser, men her vil Venstre ikke være med.

Ordningen vil betyde, at en væsentlig del af byfornyelsesmidlerne flyttes fra storbyerne til de mindre byer, og det er urimeligt, mener Venstres by- og boligordfører, Louise Schack Elholm.

- Det er problematisk, at de områder, som trænger til et løft, skal bøde for det nu, sagde hun til Jyllands-Posten i april.

Uanset uenighederne om finansieringen, uddyber Carsten Hansen, at de nedrivningsmodne boliger i landdistrikterne er et stort problem, som ikke alene kan løses med økonomisk støtte til byfornyelse og nedrivning.

- Vi skal også forsøge at stoppe de usympatiske udlejere, der udlejer faldefærdige boliger til for eksempel nomadefamilier. Til efteråret vil vi komme med et forslag, der gør, at kommunerne får mulighed for at indklage dem til huslejenævnet, siger ministeren.

Endelig mener han ikke, at kommunerne skal finansiere nedrivningerne alene. Derfor har han i samarbejde med Kommunernes Landsforening forsøgt at anskueliggøre for kommunerne, hvad de kan gøre for at pålægge ejerne at fjerne forfaldne boliger.