Minister varsler stor forureningsregning til landbruget

Danmark får svært ved at udlede så lidt ammoniak som lovet i EU, mener miljøminister Esben Lunde Larsen (V).

Arkivfoto: Regering vil svække EU-miljømål for affald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Danmark kan ikke på tre år sænke udslippet af ammoniak med 24 procent, sådan som vi egentlig har forpligtet os til internationalt. Det viser regeringens fremskrivning af udledningen af ammoniak i marts.

Det erkender miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) over for netmediet Altinget.

S-R-SF-regeringen lovede i EU at sænke udslippet med 24 procent i 2020 i en FN-protokol. Nu indgår målet i EU's NEC-direktiv, som skal begrænse luftforurening.

Siden har trekløverregeringen forgæves forsøgt at få sænket målet. Det har EU afvist, selv om EU-landene i gennemsnit kun skal sænke udledning af ammoniak med seks procent.

Derfor kan dansk landbrug stå med en stor regning, mener ministeren.

»Fremskrivningen viser jo, at den tidligere regning har været urealistisk og overambitiøs i forhold til reduktionsmålene, som nu kan blive en møllesten om halsen på os,« siger Esben Lunde Larsen (V) til Altinget.

»Det kan føre til et tab af eksportindtægter og arbejdspladser i et erhverv, der i forvejen er presset. Jeg er meget bekymret for, om der nu ender en regning hos landbruget.«

Interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer tror ikke, at Danmark når målet, siger viceformand Lars Hvidtfeldt.

»Det er fuldstændig urealistisk at nå 24 procent i 2020. Det når vi aldrig, og det har vi sagt hele tiden,« siger Lars Hvidtfeldt til Altinget.

/ritzau/