Minister varsler serviceeftersyn med studiereform et år før tid

Den nye uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen, lægger op til, at der igen skal forhandles om studiefremdriftsreformen. Dermed kommer serviceeftersynet et år tidligere end ventet.

Danske unge flokkes om de videregående uddannelser som aldrig før, og med den udskældte fremdriftsreform har politikerne forsøgt at sørge for, at de også kommer hurtigere gennem studierne og ud på arbejdsmarkedet, samtidig med at der spares penge. Men undervisningsministeren indkalder nu til drøftelser af, hvordan reformen rettes til, samtidig med at målene nås. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når studerende, rektorer og politikere kommer tilbage fra sommerferie, vil der ligge en en invitation til studiefremdriftsforhandlinger i postkassen.

Dermed holder uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) det løfte, som han gav i valgkampen, da han sagde, at reformen skulle drøftes »som noget af det første«, hvis han kom til magten.

»Jeg er i den grad klar til at forhandle fremdriftsreform. Efter sommerferien indkalder jeg uddannelsesinstitutionerne og de studerende samt de politiske partier i forligskredsen. Vi skal strikke en model sammen, hvor der er frihed til at nå målet, men hvor målet nås,« siger han og gentager dermed Venstres budskab i valgkampen, hvor partiet lagde op til, at universiteterne skulle have friere rammer til at nå sparekravet.

Med ministerens invitation bliver der også lagt op til et serviceeftersyn af reformen ét år tidligere, end den forrige uddannelses- og forskningsminister, Sofie Carsten Nielsen (R), havde stillet i udsigt.

Studiefremdriftsreformen har lige siden offentliggørelsen i 2013 bragt sindene i kog på de videregående uddannelser.

Kort sagt skal de studerende hurtigere igennem uddannelsen og spare samfundet for 2 mia. kr.. Senere har det dog vist sig, hvor mange uventede sideeffekter det medførte.

I juni afdækkede Berlingske bl.a., hvor svært det kan være for iværksættere at holde deres firma i gang ved siden af studiet, hvis de skal være fuldtidsstuderende. De to iværksættere bag den prisvindende virksomhed Dropbucket var således nødt til at droppe ud af ingeniørstudiet på grund af reformen.

Tidligere havde Københavns Universtitets avis, Uniavisen, afdækket, hvordan den studerende Ditte Staffeldt på grund af reglen om tvangsmerit fik merit for sine fag på teatervidenskab, da hun senere startede på biologistudiet. Dermed blev hun udelukket fra nogle af biologistudiets essentielle fag og ville få en bizar uddannelse som biolog med speciale i teatervidenskab.

I vinter blev endnu en konsekvens af reformen klar. Antallet af reeksamener eksploderede nemlig, da de førsteårsstuderende på Det Humanistiske Fakultet i København, skulle til eksamen. På grund af de ændrede muligheder for at udskyde eksamen skulle universitetet afholde næsten tre gange så mange reeksamener som året før, fordi mange studerende ikke mødte op. Og det var en ekstraudgift for universitetet.

Der bliver ikke spillet Playstation

Selv om reformen blev vedtaget med stemmer fra alle partier på Christiansborg med undtagelse af Enhedslisten, mener Venstre altså nu, at reformen skal ændres. Det samme mener de studerende, der går til forhandling med et ønske om at få lov til at være forsinkede i deres uddannelsesforløb.

»Når studerende bliver forsinkede, er der oftest en rigtig god grund til det. Det er ikke, fordi vi sidder og spiller Playstation. Vi vil gerne blive færdige med vores uddannelser, men vi vil også gerne sørge for, at vi bliver dygtigere undervejs. Anerkendelsen af, at der er fornuftige grunde til at være forsinket, håber jeg kommer frem i forhandlingen,« siger formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, og nævner stress, studiejob eller egen virksomhed som en af grundene til, at de studerende blive forsinkede. Hun er glad for ministerens forhandlingsvilje.

»Jeg er glad for, at der bliver indbudt til forhandling, og at det bliver anerkendt, at vi bliver nødt til at se på reformen igen. Det synes jeg er et rigtig positivt tegn,« siger Yasmin Davali.

S: »Vi må se på det«

Hos Socialdemokraterne er uddannelses- og forskningsordfører Mette Reissmann (S) også åben for forhandlinger.

»Det er klart, at hvis fremdriftsreformen forårsager noget uhensigtsmæssigt bøvl, så må vi jo se på det. Det er vigtigst for mig, at de studerende får et godt og sammenhængende studieforløb af høj kvalitet, og hvis noget i reformen hindrer det, skal det fjernes,« siger hun.

Forhandlingerne om fremdriftsreformen vil starte i august og kommer ikke til at ændre noget for de studerende, der starter på de videregående uddannelser denne sommer.

»Det er nødvendigt at lave det her grundigt og ordentligt, så vi får en fremdriftsmodel, som nyder politisk fremme blandt folketingets partier,« siger uddannelses- og forskningsminister Lunde Larsen, der dog vil vente til efter sommerferien med at komme med konkrete ændringsforslag til reformen.