Minister trodser eksperter i sag om allergifremkaldende stof

Eksperter vil have stoffet HDDA fjernet fra hylderne, men miljøministeren har netop stemt for det modsatte.

Stoffet i HDDA, som blandt andet findes i visse typer maling og negleprodukter, kan give hudallergikere bylder, åbne sår og destruere neglene. Scanpix/Morten Juhl Fold sammen
Læs mere

København. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er gået direkte imod 16 eksperters advarsler mod det allergifremkaldende stof HDDA. Det skriver Politiken.

Ministeren har stemt for et forslag, om at stoffet ikke skal optages på EU's liste over særligt sundhedsskadelige stoffer.

HDDA, som blandt andet findes i visse typer maling og negleprodukter, kan give hudallergikere bylder, åbne sår og destruere neglene, skriver avisen.

Astma-Allergi Danmark kalder det i Politiken "tankevækkende, at ministeren går imod så mange eksperters anbefalinger".

Der findes ingen samlet opgørelse over, hvor mange der er allergiske over for HDDA.

Antallet er dog stigende, lyder det fra Jeanne Duus, der er forsker og centerleder ved Videncenter for Allergi.

- Tidligere var det noget, vi kun så sporadisk og i særlige erhverv, men nye undersøgelser og international rapportering tyder på, at det bliver mere og mere udbredt, fordi man er begyndt at bruge stoffet i andre og flere produkter end tidligere, for eksempel i negleprodukter, siger hun til Politiken.

Esben Lunde Larsen skriver i en e-mail til Politiken, at EU-listen ikke skal til at regulere hudallergifremkaldende stoffer, men holde sig til at håndtere kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og særligt miljøfarlige stoffer.

Miljøministeren begrunder desuden sin beslutning med, at politikerne ikke kan håndtere de enkelte allergifremkaldende stoffer drypvis.

Men den forklaring køber Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding ikke.

- Det her stof skulle have været optaget på denne her liste. Og det skulle vores miljøminister have stemt for.

- Vi bliver også nødt til at håndtere de allergifremkaldende stoffer, når vi får øje på dem, og eksperter siger, at politikerne skal reagere. Så det mener jeg, simpelthen ikke er en acceptabel forklaring, siger hun.

Derfor vil miljøordføreren tage sagen om med ministeren.

- Jeg vil bede ham om at forklare, hvorfor han har stemt imod eksperters anbefalinger om det her stof. Og det er klart, at hvis hans forklaring ikke er tilfredsstillende, må jeg indkalde ham i samråd, siger Maria Reumert Gjerding.

/ritzau/