Minister til forældre: Tal med de unge om krænkelser på nettet

Ti procent af unge mellem 13-17 år har delt en andens intime billede uden tilladelse, viser ny undersøgelse.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

København. Rygter om ens sexliv, delte nøgenbilleder eller tilsendte uønskede seksuelle beskeder og billeder er blevet en del af hverdagen for flere unge.

Det viser en ny undersøgelse af 915 unge i alderen 13 til 17 år fra Red Barnet.

Undersøgelsens resultater overrasker børne- og socialminister Mai Mercado (K), som i højere grad vil have forældrene på banen.

- Jeg blev overrasket, fordi der er mange unge, som tilsyneladende finder det helt i orden at dele krænkende billeder af andre.

- Der savner jeg lidt nogle forældre, som kommer på banen, tager et aktivt forældreansvar og får en løbende dialog med deres unge derhjemme om, hvad grænserne er, og hvad rammerne er, når man eksempelvis er på de sociale medier, siger hun.

Ti procent af de adspurgte unge har delt en andens intime billede uden samtykke. På den anden side står seks procent af unge, som har fået delt et intim- eller nøgenbillede uden tilladelse.

Undersøgelsen, der dog ikke er repræsentativ, bygger på resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt 915 unge i alderen 13 til 17 år.

Derudover bygger den på fokusgruppeinterviews med 29 unge og otte lærere samt fem interviews med fagfolk. 15 skoler over hele landet har medvirket.

/ritzau/