Minister tager ansvar for miljøforsinkelse

Reglerne for håndtering af sprøjtegifte er forsinket. Miljøministeren tager nu ansvaret, men mener ikke, at det kunne gøres hurtigere.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) tager nu det fulde ansvar for, at helt centrale elementer i den stort anlagte pesticidplan endnu ikke er blevet gennemført efter fem år. Det sker efter kraftig kritik af, at ingen af regeringens ministre har villet tage ansvaret for de manglende regler.

Problemets kerne er landsbrugets håndtering af de skadelige sprøjtemidler, og reglerne for hvordan midlerne påfyldes landbrugsmaskinerne, så pesticiderne ikke havner i drikkevandet. Regeringens pesticidplan løber fra 2004 til 2009, og derfor burde reglerne have været på plads allerede i 2004, mener regeringspartiet Venstres egen miljøordfører, Eyvind Vesselbo.

Miljøministeren er ked af, at der er gået så lang tid.

- Det er ærgerligt, at der er gået så lang tid, og det kan jeg også kun være ked af. Men vi har valgt at lytte til de indkomne høringssvar. Det har gjort, at vi er blevet - ikke forsinket - men vi har fået nogle udfordringer, som vi har skullet se på. Det er derfor, at vi er, hvor vi er, siger Troels Lund Poulsen til Ritzau.

Han understreger dog, at det ikke har kunnet gå hurtigere, da Miljøministeriet har måtte vente på resultatet fra en arbejdsgruppe, der skulle se på pesticidhandlingsplanen. Gruppen blev færdig i 2006, og først derefter kunne Miljøministeriet lave de nye regler for håndteringen af sprøjtegifte. Den såkaldte bekendtgørelse har så været sendt til høring hos de relevante interesseorganisationer, inden den for nylig blev sendt til godkendelse i EU. Hvis alt går vel, kan bekendtgørelsen træde i kraft til januar.

SF's miljøordfører, Ida Auken, er dog langt fra tilfreds.

- Det er regeringens problem, og de kan ikke sidde og fedte den af på hinanden hele tiden. Det har de en tendens til at gøre. Men bare fordi, der er skiftet minister, ændrer det ikke ved, at det er regeringens problem, siger Ida Auken.

Flere af landets førende eksperter peger på, at forsinkelsen har kostet miljøet dyrt. Forureningen er både omfattende og særdeles alvorlig, understreger de.

Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, mener, at sløvheden harmonerer meget dårligt med statsministerens satsning på en grønnere profil.

- Vi gør os selv meget sårbare over for kritik, og oppositionen kan med en vis ret sige: Regeringen snakker meget om deres grønne profil, men de gør jo ikke noget ved det, siger Eyvind Vesselbo til Berlingske Tidende.

/ritzau/