Minister skal forklare sig i kontanthjælpssag

Både Enhedslisten og DF er kritiske over forslag fra regeringen, der skal afklare kontanthjælpsmodtagere.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) kaldes i samråd af Enhedslisten. Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Varm luft og utroligt frækt.

Det er meldingen fra Enhedslisten oven på regeringens forslag om at bruge en del af satspuljen på at afklare de personer, som har modtaget kontanthjælp over en længere årrække, så de eksempelvis kan få et arbejde.

- Satspuljen finansieres af de fattige selv. Og nu vil man tage penge fra dem til det her, siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen.

Han vil derfor bede beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) om at forklare, hvorvidt han vil afsætte de "fornødne midler" i forbindelse med regeringens forslag.

- Jeg vil trække ham i samråd igen-igen, så alle kan høre, at kejseren ikke har noget tøj på i denne her sammenhæng, siger Finn Sørensen.

Ministeren vil ifølge DR Nyheder bruge 300 millioner kroner på afklaring af de 35.200 kontanthjælpsmodtagere, som har fået ydelsen i mindst fire år.

Hvis kontanthjælpsmodtagerne kan arbejde, skal de i gang med et 13-ugers forløb, som kan skaffe dem en eller anden form for reelt arbejde.

De, der ikke kan, skal videre i fleksjob, på førtidspension eller i ressourceforløb.

Men det er altså varm luft, understreger Finn Sørensen.

- Hvis ministeren ikke vil ændre på reglerne for førtidspension, hvis han ikke vil sørge for, at kommunerne får nogle midler til at finansiere et bedre forsørgelsesgrundlag for de mennesker, hjælper det ikke et hak.

Også folketingsmedlem Karina Adsbøl, Dansk Folkepartis medlem af Beskæftigelsesudvalget, er kritisk over for beskæftigelsesministerens forslag.

- Regeringens udspil er langtfra godt nok, siger hun.

DF'eren understreger, at partiet går ind til forhandlinger omkring forslaget med et åbent sind.

- Men det er vigtigt, at der bliver sat et tidsperspektiv på, i forhold til hvornår man skal have afklaret borgeren. For det hjælper ikke, at de her borgere skal igennem et langvarigt forløb, siger Karina Adsbøl.

/ritzau/