Minister skal diskutere uddannelsesboom med rektorer

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen vil ikke lægge sig fast på, om nogle af landets mange videregående uddannelser skal nedlægges, før han har drøftet situationen med uddannelsessektoren efter sommerferien.

Esben Lunde Larsen (V), ny uddannelsesminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mulighederne synes næsten uendelige, når landets unge skal vælge, hvilken uddannelsesvej de vil gå.

Helt nøjagtigt havde de 93.924 unge, der i år har søgt om optagelse på en af landets videregående uddannelser, 843 af slagsen at vælge imellem, og det er for mange, lyder kritikken fra flere eksperter i onsdagens Politiken.

Men uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) vil først have en drøftelse med rektorerne og andre aktører på uddannelsesområdet, inden han vil tage stilling til, om det er nødvendigt at skære i antallet af videregående uddannelser.

»Det er min holdning, at uddannelsesinstitutionerne er ansvarlige omkring de uddannelsesudbud, de laver. Men efter sommerferien tager jeg en drøftelse med rektorerne om udbuddet af uddannelserne, og om der er en optimal sammenhæng mellem antallet og arbejdsmarkedets behov,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Det er Politiken Research, der har lavet opgørelsen over antallet af uddannelser, og den viser, at der i løbet af de seneste fire år er kommet 57 flere til. I 2013 bebudede daværende uddannelsesminister Morten Østergaard (R) ellers, at flere af uddannelserne i Danmark skulle lukkes.

Esben Lunde Larsen vil dog ikke afvise, at han vil slanke uddannelsesmulighederne.

»Men det vil jeg lade drøftelserne med uddannelsessektoren afgøre. Vi må se, hvor vi lander efter møderne,« siger han.

Hos Danske Universiteter er man åbne over for at drøfte situationen med ministeren.

»Vi har en fælles interesse i at sikre et godt og gennemskueligt uddannelsesudbud, der opfylder behovene på det danske arbejdsmarked og tager derfor gerne imod ministerens indbydelse til en dialog om antallet af uddannelser,« siger rektor på Syddansk Universitet Henrik Dam.

Universiteterne har i løbet af de seneste fire år oprettet ni ud af de 57 videregående uddannelser, der er kommet til.

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv mener, at der er behov for en oprydning i antallet af videregående uddannelser.

Ifølge forsknings- og uddannelsespolitiskchef i Dansk Erhverv Mette Fjord Sørensen gør de mange uddannelser det vanskeligt for arbejdsgiverne at gennemskue, hvilke kompetencer de studerende egentlig har, når de skal ud på arbejdsmarkedet.

»Der er en del uddannelser, der minder om hinanden, men som har nogle forskellige uddannelsestitler. Der er en tendens til, at vores medlemmer tager dem, de kender, selv om matchet måske er bedre med en af de nye uddannelser,« siger hun, og samme toner lyder fra Dansk Erhverv.

I Danske Studerendes Fællesråd opfordrer formand Yasmin Davali uddannelsesministeren til at tage fagfolkenes anbefalingerne alvorligt under drøftelserne.

»Politikerne skal klappe hesten og lade fagmiljøerne og universiteterne se på, hvad der giver mening at have af uddannelser. Det er ret voldsomt, hvis politikerne overtager den rolle,« siger hun.

Hvis det så viser sig, at der ud fra et fagligt perspektiv er for mange uddannelser, så er det ifølge de studerendes formand naturligt, at der er nogle, der skal lukkes ned.

»Ligesom det giver mening, at der i takt med udviklingen i samfundet kan være et behov for at oprette nye uddannelser,« siger Yasmin Davali.

Torsdag får de 93.924 uddannelsessøgende svar på, om de er kommet ind på drømmestudiet.