Minister ser store perspektiver i målrettet medicin

Regionernes forslag om at gen-screene patienter for at kunne målrette medicinen får varm modtagelse af sundhedsministeren.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Nyt udspil fra Danske Regioner lægger ifølge Berlingske op til at lave en analyse af 100.000 danskeres arvemasse som grundlag for forskning og udvikling af såkaldt »personlig medicin«, som skal gøre det muligt at skræddersy behandlingen til den enkelte patient.

Og udspillet får en positiv modtagelse af sundhedsminister Nick Hækkerup (S), der mener, at det viser, sundhedsvæsnet bliver bedre og bedre til at behandle livstruende sygdomme.

»Perspektiverne i at målrette medicin til bestemte patienter er uden tvivl store, og derfor er det også fornuftigt, at regionerne har fokus på, hvordan man kan styrke den medicinske behandling af patienter, der eksempelvis har kræft,« siger han i skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Der er dog en række etiske dilemmaer ved den målrettede medicin, påpeger lægeforeningens formand Mads Koch Hansen over for Jyllands-Posten. Han glæder sig over, at en vigtig diskussion med regionens forslag bliver rejst.

»Hvis data om danskernes gener ender i de forkerte hænder, kan det have uoverskuelige konsekvenser,« siger han til avisen.

Sundhedsminister Nick Hækkerup kan dog godt se de etiske dilemmaer for omfattende analyser af danskernes arvemasse.

»Brugen af personlig medicin rejser selvfølgelig også nogle etiske dilemmaer, men hvis man som patient står i en situation, hvor man har kræft eller en anden alvorlig sygdom, så vil de fleste nok være glade for, at der er behandlingsmuligheder,« siger han.

De 100.000 analyser, der vil skulle laves ifølge forslaget, vurderes ifølge Berlingske at kunne skabe et stærkt grundlag for forskning.

Det bliver frivilligt, om man vil deltage, og om man ønsker at få svar på kortlægningen.