Minister: »Selvfølgelig skal vi have råd til ny medicin«

Der er ikke behov for et prioriteringsinstitut, der skal hjælpe med at vurdere pris og effekt ved nye typer medicin. Der skal være råd til det hele, lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) sammen med Socialdemokraternes Christine Antorini. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal være råd til både ny og dyr medicin til danske patienter og til læger og sygeplejersker på sygehusene.

Det forsikrer sundhedsminister Sophie Løhde (V) på baggrund af debatten om en ny type medicin mod sygdommen cystisk fibrose.

Medicinen koster to millioner kroner om året per patient og forventes snart at blive godkendt i Danmark. Det har fået flere sundhedseksperter til at fastslå, at det vil koste stillinger på sygehusene, hvis der skal være råd til den dyrere medicin.

»Jeg synes ikke, at det skal være et enten eller – det skal være et både og. Derfor skal vi selvfølgelig også have råd til at ibrugtage ny sygehusmedicin i det danske sygehusvæsen, fordi det er sådan set med til at sikre, at nogle patienter, der tidligere enten døde af deres sygdomme eller blev stærkt invaliderede, de kommer til at få noget, der minder om et normalt liv,« siger Sophie Løhde til TV 2.

Sundhedsministeren vil tage spørgsmålet op med regionerne, der har ansvaret for sygehusene, ved de kommende økonomiforhandlinger.

»Regeringen prioriterer sundhedsvæsnet højt, og det vil man også se, når vi går i gang med de kommende økonomiforhandlinger med de danske regioner,« siger Sophie Løhde.

Hun understreger, at det ikke skal være »forsikringspolicen eller pengepungen,« der skal være afgørende for, om man som dansk patient kan få den behandling, man har brug for.

Sundhedsøkonom Jakob Kjellberg mener, at politikerne bør nedsætte et prioriteringsinstitut, som skal hjælpe myndighederne med at vurdere, om prisen på et lægemiddel stemmer overens med effekten, eller om der er billigere alternativer, som er næsten lige så gode. Både SF og Alternativet er tilhænger af sådan et prioriteringsinstitut.

Men det er der slet ikke behov for, lyder det fra sundhedsministeren.

»Vi har ikke planer fra regeringens side om at etablere et prioriteringsinstitut eller på nuværende tidspunkt at fratage regionerne nogle af de opgaver, som de har ansvaret for,« siger hun til TV 2.

Som det er i dag, er det Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin (KRIS), der vurderer al ny medicin, inden sygehusene må købe det. Rådet må ikke se på prisen, uanset hvor dyr medicinen er.