Minister satser på aftale om kommunal udligning i 2019

Partier bør være enige om aftale om kommunal udligning 1. januar 2019, håber økonomi- og indenrigsministeren.

Arkivfoto. Partier bør være enige om aftale om kommunal udligning 1. januar 2019, håber økonomi- og indenrigsministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Der kommer snart en rapport om økonomisk udligning mellem kommunerne fra regeringens finansieringsudvalg. Så bør partierne forhandle en aftale om udligning, der kan træde i kraft 1. januar 2019.

Det siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Han var tirsdag i et lukket samråd om kommunal udligning, som har været kritiseret. Systemet blev senest ændret i 2013, da analyser viste en sammenhæng mellem uddannelse og kommunernes udgifter.

»Vi er selvfølgelig parate til at se på, hvordan vi fremadrettet får det til at fungere ordentligt, der hvor udligningssystemet ikke har fungeret optimalt,« siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Nordjyske har kritiseret, at Danmarks Statistik i september 2017 påpegede, at tal for udlændinges uddannelse er meget forældede. Derfor skal kommuner i hovedstaden have fået for store tilskud til udlændinge med uddannelse.

Ministeren advarer mod at tage et enkelt tal ud af den komplicerede kommunale udligning.

»Man kan ikke bare trække i en automat og sige, at hvis man ændrer et lille kriterium, så kan man se, hvad kommunen havde fået i stedet,« siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

I efteråret 2017 fremlagde Danmarks Statistik nye tal for indvandrernes uddannelse. Tallene peger på, at konsekvenserne i udligningssystemet er større end ventet.

»Man skal gøre det, vi hele tiden har planlagt: Se på spørgsmålet og ændre det ved den justering af udligningssystemet, som skal ske med virkning fra næste budgetår,« siger ministeren.

Kommuners udgifter udlignes dels nationalt, dels i hovedstaden. Ministeren vil ikke oplyse, hvor stor en reform han ønsker.

»Jeg kan ikke sige, hvad udspillet og aftalen, vi vil indgå, indeholder. Men jeg har et ønske om at få løst den problematik, vi har diskuteret i dag. Det kommer vi med forslag til at løse,« siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

/ritzau/