Minister: Regionerne har ansvar for at læger kan dansk

Sprogproblemer mellem læger og patienter skal mindskes ifølge både lægeforening og sundhedsminister.

Det er regionernes ansvar, at sundhedspersoner taler så godt dansk, at de kan kommunikere med borgerne ifølge regeringen.

Udmeldingen kommer, efter at Lægeforeningen har opfordret til sprogkrav for læger, der kommer fra EU-lande, så de ligestilles med andre lande.

Derfor sender sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) et lovforslag i høring, der præciserer, at det er regionernes ansvar.

- Der må ikke være nogen tvivl om, at udenlandske læger skal kunne dansk. Patienter skal kunne forstå deres læge, lægen skal kunne forstå patienten, og lægen skal kunne kommunikere forståeligt med sine kolleger, siger sundhedsministeren i en pressemeddelelse.

I dag skal læger fra lande uden for EU bestå Danskprøve 3 for at få en dansk lægeautorisation og ret til at arbejde i Danmark. Der er ingen sprogkrav til læger fra EU-lande.

Danskprøve 3 svarer til en 9.-klasses eksamen, og kravet skal først og fremmest indføres af hensyn til patientsikkerheden ifølge lægerne.

Sprog er en lige så vigtig kompetence som det lægefaglige ifølge sundhedsministeren.

- Vi har mange dygtige udenlandske læger i Danmark. Men vi har desværre også nogle læger, som ganske enkelt ikke magter det danske sprog godt nok, siger Ellen Trane Nørby.

At der kan opstå sprogproblemer mellem patienter og udenlandske læger fremgik af et indslag i tv-magasinet 21 Søndag i aftes.

I en årrække har mange især mindre sygehuse hentet udenlandske læger til Danmark på grund af lægemanglen.

Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen arbejder der omkring 2200 udenlandske læger i Danmark. Og godt 1200 af dem kommer fra lande i EU.

/ritzau/