Minister: Radikaliserede unge skal åndes i nakken

Torsdag er satspuljepartierne blevet enige om at sætte 60 millioner kroner af til at forebygge radikalisering af unge muslimer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal sættes mere ind overfor unge danske muslimer, der er i fare for at blive radikaliserede. Sådan lyder det fra socialminister Manu Sareen (R), der torsdag har forhandlet om brugen af de mere nøjagtigt 60,9 millioner kroner med de andre partier på nær Enhedslisten.

»Vi er enige om, at vi skal forebygge endnu mere og sørge for at opsøge de unge mennesker, ånde dem i nakken, og selvfølgelig bruge vores erfaringer til at forebygge, at de tager af sted,« siger Manu Sareen

Helt konkret afsætter partierne en ramme på 60,9 millioner til forebyggelse af radikalisering og ekstremisme, og så skal de mere konkrete tiltag stadig forhandles helt på plads.

Og pengene på det område er vigtige, fordi Danmark står i en meget speciel situation lige nu.

»Unge mennesker drager i hellig krig, og det er i sig selv er et problem. Og så er det et problem, når de kommer tilbage igen, og vi har dem gående rundt på gader og stræder. Selvom vi skal prøve at løfte bevisbyrden for at føre nogle straffesager mod dem, skal vi selvfølgelig også prøve at se, om man kan skabe nogle exit-muligheder for dem,« siger Manu Sareen om indsatsen, der både skal fokusere på forebyggelse og tage hånd om de ekstreme unge, når skaden er sket.

»Vi ved, at når unge mennesker begynder at udvise bekymrende adfærd allerede i folkeskolen og på ungdomsuddannelser, er det lige der, man skal stoppe dem og fange dem. Og det kan man gøre på mange måder, men det er blandt andet ved at inddrage deres familier. Langt de fleste vil ikke have at deres børn tager af sted,« siger socialministeren.