Minister: Politiet skal kunne efterforske på nettet

Politiet skal have nødvendige værktøjer til at efterforske kriminalitet, som bliver organiseret på internettet, fastslår justitsminister Mette Frederiksen, der vil revidere logningsreglerne. Det møder skarp kritik fra flere partier.

Læs mere
Fold sammen

De omstridte regler om overvågning af danskernes internetbrug er igen kommet op til diskussion. Rigspolitiet har nemlig planer om at genindføre den såkaldte sessionslogning, som gør det muligt at gemme oplysninger om, hvad almindelige danskere foretager sig på nettet. Det viser dokumenter fra møder i Rigspolitiet ifølge Berlingske.

Justitsministeriet skulle angiveligt have anmodet om disse møder, men justitsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke tage direkte stilling til, om sessionslogningen skal genindføres. I stedet fastslår hun, at politiet skal have værktøjer til at kunne efterforske kriminalitet på internettet.

»I dag anvender kriminelle ofte telefoner og internet til at organisere kriminalitet. Derfor er det afgørende, at politiet har de nødvendige værktøjer til at bekæmpe kriminalitet. Det er samtidig afgørende, at logningsreglerne også sikrer hensynet til borgernes grundlæggende rettigheder,« siger Mette Frederiksen i skriftlig kommentar.

Rigspolitiets planer vækker opsigt, fordi daværende justitsminister Karen Hækkerup afskaffede sessionslogning i juni sidste år med begrundelsen, at det er »tvivlsomt«, om registreringen af data kan bruges til efterforskning og retsforfølgelse.

Forinden havde EU-domstolen i april afsagt en dom, som fastslog, at det såkaldte logningsdirektiv stred imod EUs charter om grundlæggende rettigheder. Justitsministeriet fandt i juni ingen grund til at tro, at de danske regler skulle stride imod EU, men alligevel blev sessionslogning afskaffet.

I år skal regeringen revidere logningsreglerne, og justitsministeren vil ikke løfte sløret for, om regeringen igen vil åbne for overvågningen af, hvilke hjemmesider en helt almindelig dansker klikker sig ind på.

»Regeringen har iværksat en samlet revision af logningsreglerne, og som regeringen også tidligere har tilkendegivet, bliver telebranchen og andre interessenter inddraget i revisionsarbejdet. Og jeg vil gerne understrege, at hverken regeringen eller jeg har lagt os fast på, hvordan de nye regler kan og skal udformes.«

Hos kollegerne på Christiansborg møder det stor kritik, at teleselskaberne muligvis igen skal registrere danskernes færden på internettet.

»Det er langt ude, at man pønser på at genindføre logning af hjemmesider. Det er en meget meget omfattende overvågning. Jeg forstår ikke, hvad man har gang i fra Justitsministeriets og Rigspolitiets side. Jeg synes, de skylder at tage vores frihedsrettigheder langt mere alvorligt,« siger Enhedslistens IT-ordfører, Stine Brix (Ø).

Også retsordførerne hos Liberal Alliance og SF ser med skepsis på planerne.

»Du og jeg og alle andre har ret til et privatliv, til ikke at blive overvåget og til at leve vores tilværelse i fred uden at skulle være bekymret for, at der er nogen, der kigger med,« lyder det fra Simon Emil Ammitzbøll (LA), som bakkes op af Karina Lorentzen Dehnhardt (SF):

»Det er voldsomt at kaste et meget stort fiskenet ud over en hel befolkning, og jeg synes ikke, politiet har sandsynliggjort særlig godt, at det her er et effektivt og virksomt redskab.«