Minister om uddannelsesbesparelser: Der vokser ikke et pengetræ i haven

Tusindvis af mennesker demonstrerer torsdag mod milliardbesparelser på uddannelsessektoren. Men det er både muligt og nødvendigt at spare, mener undervisningsministeren.

Der kan spares i uddannelsessektoren, siger undervisningsministeren. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uddannelsessektoren i Danmark lider ikke.

Tværtimod er udgifterne til ungdomsuddannelserne ifølge undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) steget med 31 procent siden 2008, og derfor mener hun også, at det er muligt at gennemføre regeringens planlagte besparelser, selvom de møder hårde protester.

Således har lærere og elever på landets uddannelsesinstitutioner kritiseret besparelserne i skarpe vendinger.

Men der er altså ikke uendelige midler til rådighed for uddannelsessektoren, siger Ellen Trane Nørby.

»I den bedste af alle verdener groede der pengetræer ude i haven, så vi havde råd til det hele. Men sådan ligger landet ikke. Dansk økonomi er fortsat udfordret, og den tidligere regering kørte lige til grænsen,« siger hun.

»Derfor er der behov for, at vi ser på, om vi kan bruge vores penge mere fornuftigt. Det gælder også på uddannelsesområdet, hvor vi mener, det kan lade sig gøre at effektivisere for to procent hvert år - selvom det ikke bliver let,« siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Regeringen lægger med sit finanslovsforslag op til, at ungdomsuddannelserne skal effektivisere for to procent årligt frem til 2019.

Den udsigt har torsdag samlet tusindvis af demonstranter på rådhuspladserne i henholdsvis København og Aarhus i et forsøg på at råbe politikerne op og få dem til at skifte kurs.

 

Men demonstrationerne får ikke undervisningsministeren til at skifte kurs. For det er både muligt og nødvendigt, at også uddannelsesinstitutionerne pålægges effektiviseringer.

»Det er ikke kun et spørgsmål om at blive ved at stramme skruen. Hvis vi ser på gymnasiesektoren bredt set, så har man en solid økonomi, og siden 2008 er udgifterne til ungdomsuddannelserne steget med 31 procent. Vi mener, at det er realistisk at se på, om man ikke kan gøre tingene billigere og få nogle stordriftsfordele,« siger hun.

»Den opgave bliver ikke let, men jeg har tillid til, at ledelserne på de enkelte gymnasier gør det på en måde, så det ikke går ud over kvaliteten, men i stedet ser på indkøb og administration.«