Minister om forbud mod dyresex: Vi skal beskytte de svage

Et bredt flertal i Folketinget støtter fødevareminister Dan Jørgensens forslag om at gøre det strafbart at have sex med dyr i Danmark. Loven vedtages tirsdag.

Et bredt flertal i Folketinget støtter om op fødevareminister Dan Jørgensens forslag om at gøre det strafbart at have sex med dyr i Danmark. Loven vedtages tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernst van Norde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er det ikke længere lovligt at dyrke sex med dyr i Danmark.

Tirsdag vedtager et stort flertal i Folketinget fødevareminister Dan Jørgensens forslag om ændring af dyreværnsloven. Med loven indføres der et forbud mod seksuel omgang eller seksuelle handlinger med dyr, og bestemmelsen omfatter alle personer, ikke kun dyrets ejer.

Dan Jørgensen (S) har længe kæmpet for et forbud mod sex med dyr, og han glæder sig over, at dyrenes velfærd prioriteres på området.

»Nu er det endelig lykkedes at få et flertal i Folketinget til at forbyde sex med dyr i Danmark. Det er allerede forbudt i de fleste af vores nabolande. Jeg er rigtig glad for forbuddet, for jeg mener, tvivlen altid må komme dyrene til gode, og vi skal beskytte den svage part. Dyr er i sagens natur ikke i stand til at sige fra,« siger Dan Jørgensen.

Liberal Alliance og Enhedslisten er de eneste partier, der ikke vil stemme for lovændringen med henvisning til, at det allerede er forbudt at udsætte dyr for smerte, lidelse og angst. Kritikerne kalder fødevareministerens forslag for populistisk, men han fastholder, at der er behov for specifikt at forbyde sex med dyr, fordi bevisbyrden er svær at løfte til dyrenes fordel.

»Det er korrekt, at den generelle dyreværnslovgivning siger, at vi ikke må udøve skade mod dyr. Men det er kun en generel lovgivning, og vi har en række specifikke lovgivninger om, hvordan dyr skal behandles i alle mulige situationer,« siger han.

»Det får vi nu også med dyresex, hvor det er svært at bevise, om et dyr har lidt fysisk skade eller på anden vis overlast. Nu prioriteres dyret endelig højest, og det er på tide,« siger Dan Jørgensen og afviser kategorisk, at der er tale om symbolpolitik og elementer af valgkamp.

»Jeg har agiteret for denne ændring af loven i meget lang tid - også før nogen begyndte at tale om valgkamp. Dette har intet med stemmer at gøre. Det handler udelukkende om dyrs ve og vel, og det er glædeligt, at et bredt flertal støtter op,« siger ministeren.

Venstre har ligesom flere andre partier tidligere afvist et decideret forbud, men støtter nu op om lovforslaget, fordi Danmarks image ifølge partiet bliver skadet internationalt ved at tillade dyresex. Det er også en pointe, som har spillet ind i regeringens overvejelser.

»Det har ikke været behageligt, at Danmark ude i verden er kendt for at være et af de eneste steder i verden, hvor det er tilladt for mennesker at have sex med dyr, og det har ikke været sjovt at læse internationale artikler, hvor Danmark har været fremhævet på den meget uheldige måde,« siger Dan Jørgensen.